Ari Wahlsten: Kuka pelkää mustaa miestä?


Tutustuin Ari Wahlsteniin hänen edellisen kirjansa, Jobikirjan, myötä. Ihastuin kovasti Wahlstenin kivuttomaan tyyliin kertoa sekä hänen omaperäiseensä huumoriin, joten ei liene ihme että hänen uusin kirjansakin kiinnosti minua. Kuka pelkää mustaa miestä? on Wahlstenin ensimmäinen dekkari joka aloittaa Kit Karisman tähdittämän uuden dekkarisarjan.

Kuka pelkää mustaa miestä esittelee siis lukijalleen Kit Karisman, miamilaissuomalaisen yksityisetsivän jonka intohimo on nyrkkeily. Hän pitää myös naisista ja vanhasta tangomusiikista, ja tietenkin rikosten ratkomisesta. Kit Karisman rauhallinen etsivän arki saa siirtyä, kun hän saa toimeksiannon rikkaalta yritysjohtajalta joka on sekaantunut alamaailmaan.

Päättelin jo kirjan nimen perusteella että tässä voisi olla dekkari jonka parissa saa nauraakin. Tai ainakin hymähdellä. Kuka pelkää mustaa miestä? ei voi olla nimittäin tosikon keksimä kirjan nimi, eikä se varmasti olekaan. Wahlstenin tekstistä näkee, että miehellä on huumorintajua, sellaista, josta minä pidän. Aina eivät kirjailijan ja lukijan huumorit kohtaa ja sille ei voi mitään – onneksi tällä kertaa minun ja Wahlstenin huumorin kukittamat polut kohtasivat.

Kuka pelkää mustaa miestä? on toki dekkari, eikä mikään huumorikirja. Se on dekkari, joka takakannen mukaan on kerännyt aineksia dekkarimaailman klassikkoteoksista. Minä uskon sen, vaikken ole esimerkiksi Raymond Chandleriin perehtynyt – jotain klassista Wahlstenin kirjassa nimittäin on. Vaikka puitteet ovat nykyaikaiset, niin silti jotenkin kirjailijan maalaamassa maisemassa oli jotain vanhanaikaista, tuttua ja turvallista. Jotain perinteistä.

Perinteinen ei ole pääosaa näyttelevä Kit Karisma. Ei ainakaan kotimaiselle dekkarille. Tummaihoinen yksityisetsivä joka rakastaa vanhoja tangoja – Wahlsten on käyttänyt mielikuvitustaan luodessaan päähenkilön. Kit Karisma on tyyppi, joka vetää koko kirjaa, ja tekee siitä juuri niin hyvän ja omanlaisensa. Hän on tyyppi, jonka takia tulen lukemaan jatkossakin tätä sarjaa.

Kuka pelkää mustaa miestä? on viihdettä. Se on dekkari jonka parissa viihtyy ja jolle naurahtelee, ja se on hyvä just niin. Wahlstenin huumori vei minut mukaansa Kit Karisman arkeen, ja saa jo hiukan odottelemaan sarjan seuraavaa osaa, Lumimiestä, jossa Kit joutuu huumemaailman pyöritykseen.

Kuka pelkää mustaa miestä?, Ari Wahlsten, 278 s., 2016, Kosmos, Kustantajalta