Ville Hänninen: Keskipäivän miehiä

Ola Fogelberg. Matti Hagelberg. Aarno Karimo. Tarmo Koivisto. Daniel Medelplan. Martti Mykkänen. Kalervo Palsa. Ville Ranta. Erkki Salonen. Kari Suomalainen. Henrik Tikkanen. Eric Vasström.

Keskipäivän miehiä on historia elämänsä keskivaiheen taiteilijoista ja heidän kohtaloistaan: piirtäjistä, maalareista, heraldikoista ja kirjankuvittajista. Tunnettujen nimien lisäksi esseet nostavat esiin monia omana aikanaan suosittuja, sittemmin tyystin unohdettuja piirtäjiä.

Miehet ja aikakaudet kuljettavat mukanaan ennen kuulemattomia tarinoita, ja lukija tempautuu mukaan viime vuosisatojen kulttuurielämään. Näyttämölle marssii hengästyttävä joukko taiteen, kirjallisuuden ja politiikan vaikuttajia, joiden vaiheet punoutuvat historian käännekohtiin – kirjakielen syntyyn, sisällissotaan, kuohuvaan 1930-lukuun, toiseen maailmansotaan ja sen seurauksiin. Vähän kerrassaan esiin piirtyy erilainen kuva Suomen kansakunnan historiasta: tämä kansa ei ole vain kirjallinen vaan myös kuvallinen.

Ville Hänninen on kuvituksiin, kirjallisuuteen ja sarjakuvaan erikoistunut kirjailija ja toimittaja. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia erityisesti sarjakuvan ja kirjallisuuden historian alueelta, viimeksi sota­ajan sarjakuvien ja pilapiirrosten historian Sarjatulta! yhdessä Jussi Karjalaisen kanssa (Jalava 2014).