Toimittajan manuaali: Uusi blogialusta 2018


  1. Suomi lukee -palvelun ydintoimintaa on hyvä yhteistyö kirjojen bloggaajayhteisön kanssa – Kuka olisi intohimoisempi lukija kuin kirjoista bloggaava.  Liittymällä palvelun toimitukseen Suomi lukee -palveluun voi kirjoittaa myös suoraan. Alustana on maailman luotetuin julkaisualusta WordPress. Jos toimittajuus Suomilukee.fi -palvelussa kiinnostaa, laita avoin hakemus pasi.luhtaniemi@suomilukee.fi

1. Suomi lukee -perusfilosofia: teosesittelyn ja bloggauksen kaksoisplaneetta

Suomi lukee -palvelu on rakennettu siten, että kaunokirjan esittelysivut (kustantajan ’faktat’ kirjasta) ja blogiarvostelu toimivat parina, jotka ristiinlinkitetään toisiinsa. (katso esimerkki Anne Leinonen: Kirjanoita) – Kun toimitat tekstiä sivustolle, kätevää on avata palvelu kahdelle selaimen välilehdelle. Toisella välilehdellä hallinnoit kirjan faktasivua (postauksen muoto ’sivu’) ja toisella sen blogiartikkelia (postauksen muoto ’artikkeli’)

2. Kirjan faktatietojen lisäys

Kirjaesittely on käytännössä sama kuin kirjan takakansiteksti, eli  se teksti, jolla kustantaja esittelee kirjan omilla verkkosivuillaan ja markkinoinnissaan. Kun lisäät kirjatietoa kopioi kustantajan esittelyteksti sellaisenaan leikepöydälle.

Suomi lukee -palvelun kirjaesittelyt löytyvät Ohjausnäkymästä sijainnista Sivut -> Lisää uusi.  Tässä perusvinkit tietojen lisäämiseen:

(1)Liitä esittelyteksti aina ’liitä pelkkänä tekstinä’ -muodossa uuden sivun editorikenttään.  Näin kustantamon sivun muotoilut eivät siirry vahingossa suomilukee.fi -palveluun. Kirjoita sen jälkeen otsikoksi Kirjailijan Nimi: Teosnimi

(2)Kirjan kansikuvan saat niinikään kustantajan verkkosivulta. Klikkaa kuvan päällä hiiren oikeaa näppäintä ja tallenna se omalle koneellesi.

Teoksen kansikuva lisätään ohjausnäkymän oikeasta palstasta, linkistä Aseta artikkelikuva. Ohjelma neuvoo lisäämään teoksen omalta koneeltasi tai mediakirjastosta (jo tallenetut kuvat)

(3) Anna kirjalle kaksi kategoriaa. Kategoriat löytyvät ohjausnäkymän oikeasta palstasta.
– Ensimmäinen kategoria on kirjan kustantamon nimi. Linkin takaa löytyvät kaikki ao. kustantamon kirjat.
– Toinen on genre, johon kirja ensisijaisesti kuuluu.

(4) Anna kirjalle kolme avainsanaa. Jos sopivia avainsanoja ei löydy oikean palstan listauksesta, voit luoda sellaisen myös itse. Pyri antamaan avainsana, joka olisi mahdollisimman yleinen, että mahdollisimman moni kirja sopii jatkossa sen alle.
– Avainsana antaa kirjalle lisägenren tai kaksi, tai se kertoo kirjan kuvaamasta maailmasta.

3. Blogikirjoituksen lisäys

Suomi lukee blogit kirjoitetaan WordPressin postaustyypillä ’Artikkelit’.  Kun olet kirjautunut ohjausnäkymään, Artikkelit -toiminnot löytyvät heti ylimpänä vasemmasta palstasta.  Tekstin asettelu ja muokkaus on varsin helppoa ns. editorikentässä.

Kuvan lisäys: Lisää blogiin kuva tai useampi Lisää media -painikkeella.

Ei kategorioita eikä avainsanoja: blogille ei  anneta kategoriaa eikä avainsanoja. Uuden bloggauksen  kategoria on automaattisesti Kirjablogit. Muut kategoriat ja avainsanat on varattu kirjan esittelysivulle.

4. Uutta:  ristiinlinkitys blogisivu – teossivu

Koska blogiarvio liittyy aina teoksen faktasivuun, ristiinlinkitys Blogisivu <> Kirjan esittelysivu on tehty mahdollisimman helpoksi. Varmista ensin, että selaimessasi on auki kaksi suomilukee -välilehteä.

Ohjausnäkymän Artikkeli-sivulla on heti otsikkokentän alla kenttä Artikkeli liittyy kirjaan (url). > Kopioi tähän toiselta välilehdeltä kirjan faktasivun url eli osoite. Kun tallennat bloggauksesi ja tarkistat lopputuloksen, bloggauksesi otsikkorivin alle on ilmestynyt punainen ”Lorem Ipsum” -kirja. Kirja toimii linkkinä esittelysivulle.

Tee sama lopuksi kirjan faktasivulle.  Ohjausnäkymässä on kenttä Kirjan blogiartikkeli (url) heti otsikkokentän alla. Kopioi siihen uuden blogiartikkelisi url. Kun tallennat ja tarkistat lopputuloksen, kirjan faktasivun otsikon alla on punainen Blogi-kirja.