Ulla Pulkka & Sakari Kannosto: Pikku Punkkarin romurinkka


Nykyään lastenkirjallisuudessa ei kaihdeta vaikeitakaan aiheita, vaan päinvastoin niihin on pyritty hakemaan ajallemme sopivaa avarakatseista ja ymmärtäväistä tulokulmaa. Näin on myös Ulla Pulkan kirjoittamassa ja Sakari Kannoston kuvittamassa kuvakirjassa Pikku Punkkarin romurinkka.

Pikku Punkkarin romurinkka kertoo vanhempien erosta ja uuden perheen synnystä. Aluksi on tietenkin vaikeaa. Perheen lapsi on taiteilijaluonteinen Pikku Punkkari, joka on syntynyt irokeesi päässään. Hänen ehdotonta kapinaansa ei niin vain murreta.

Kun Pikku Punkkari kuulee, että hänen isällään on toinenkin perhe, hän pakenee metsään, kirjoittaa ajatuksiaan muistikirjaansa ja yrittää kaikin tavoin tavoittaa isänsä huomion. Pikku Punkkari ei voi ymmärtää, mikä hänessä ja äidissä on vikana, miksi he eivät riitä isälle.

Pikku Punkkarin oletukset isän uudesta perheestä ovat hieman vinksallaan. Kun hän lopulta tapaa ja tutustuu uuteen perheeseensä, hän oppii vähitellen pitämään heistä. Sen sijaan, että perhe olisi kaventunut, se onkin laventunut ja rikastunut entisestään. Nyt Pikku Punkkari voi valita, viettääkö aikansa koti-kodissaan vai toisessa kodissaan.

Pikku Punkkarin romurinkka on viisaasti ja ymmärtäväisesti kirjoitettu lastenkirja. Negatiivisiakaan tunteita ei pyritä kieltämään. Siitä osoituksena on ”romurinkka”, Pikku Punkkarin selkäreppu, joka täyttyy huolesta ja murheesta, kunnes muuttuu niin painavaksi, että se kaataa Punkkarin kumoon. Tunteet on havainnollistettu yksinkertaisesti ymmärrettävään muotoon ja niistä puhumiseen myös kannustetaan.

Pikku Punkkari on mielenkiintoinen ja omaperäinen hahmo, joka jo itsessään kiinnittää taatusti huomiota. Lisäksi tekstin vehreys ja kuvituksen kummallisuus ovat omiaan innostamaan teoksen pariin.

Ulla Pulkka & Sakari Kannosto: Pikku Punkkarin romurinkka. Karisto, 2017. 47 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle