Tuula Kallioniemi: Karoliina ja koulukaverit


9789511303725Tuula Kallioniemen Karoliina -kirjoja ei suotta kehuta eskari-ikäisten ja ekaluokkalaisten suosikeiksi. Kallioniemi on kokenut ja varma kirjoittaja, joka osaa samanaikaisesti ilmaista asiat yksinkertaisesti ja hauskasti. Karoliina -kirjat on tarkoitettu nimenomaan ensikirjoiksi juuri lukemaan oppineille. Sanat ja virkkeet ovat pääosin lyhyitä ja helppoja. Joitain hankalampia sanoja on tavutettu valmiiksi lukemisen helpottamiseksi.

Karoliina ja koulukaverit on yhteisnide, joka sisältää kaksi aiemmin ilmestynyttä Karoliina -sarjan kirjaa: Karoliina ja nokkela Neema (2012) sekä Karoliina ja oikukas uni (2014). Yksistään kirjat ovat hyvin lyhyitä, alle 100-sivuisia, joten yhteisnide on oikein oiva ratkaisu tarjota innokkaalle lukijalle kerralla enemmän luettavaa.

Kirjan ensimmäinen tarina Karoliina ja nokkela Neema on aiheeltaan aina ajankohtainen ja valistava. Karoliinan luokalle ”eka B:lle” tulee uusi oppilas, johon kaikki haluavat tutustua. Neema on erikoinen ja hauska kaveri, eivätkä vanhat koulukaverit tunnu Neeman rinnalla enää miltään. Tarina kertoo syrjimisestä, ulkopuolelle jäämisestä ja yksinäisyydestä. Kallioniemi kirjoittaa aiheesta lapsille samastuttavasti, muttei liian tunteikkaasti. Hyvä vire säilyy läpi tarinan.

Karoliina ja nokkela Neema -tarinassa yritetään kertoa, ettei bestiksiä kannata omia itselleen, vaan olisi hauskempaa, jos kaikki olisivat yhdessä kavereita toistensa kanssa. Tämä toteutuu lopulta myös kirjan lopussa, kun Karoliinasta, Neemasta ja heidän yhteisistä koulukavereista tulee uusi tiivis kaveriporukka.

Karoliina ja oikukas uni taas on täysin toisenlainen tarina, vaikka siinäkin ovat mukana ekaluokkaisen arki sekä tutut koulukaverit Lin, Neema ja Paskeri (eli Kasperi). Tällä kertaa Karoliinan ongelmana on unettomuus, joka aiheuttaa uupumisia kesken koulupäivien sekä erinäisiä pieniä kommelluksia nukkumaanmenoaikoina.

Vaikka Karoliina koulukavereineen kuinka yrittää keksiä toimivia keinoja unettomuuden selättämiseksi, uni ei vain tahdo tulla. Pitkään jatkuneet unettomat yöt johtavat Karoliinan pieneen seikkailuun koulukaverinsa Kaapon kanssa. Karoliinalle valkenee, että Kaapo joutuu usein menemään yksin iltaisin nukkumaan, sillä Kaapon yksinhuoltajaäiti tekee vuorotyötä sairaalassa. Lopulta Karoliinakin saa nukuttua. Kun Karoliina näkee omat ongelmansa laajemmasta perspektiivistä, ei hän olekaan enää niin huolissaan unettomuudestaan.

Kohdeyleisölleen Karoliina -kirjat ovat oikein osuvia. Ne kertovat ekaluokkalaisen arjesta ja tavallisesta elämästä kodin ja koulun sekä perheen ja kaverien välillä. Kirjat myötäilevät ekaluokkalaisen mielikuvitusta, jolla tavallisistakin asioista voi kertoa hauskasti ja jännittävästi. Karoliina -kirjoista löytyy myös opettavainen puoli, jota onneksi ei sanota suoraan, vaan viisaudet tuodaan esille esimerkkien avulla.

Karoliina ja koulukaverit -kirjan kuvitus on Marika Maijalan käsialaa. Kuvat ovat mustavalkoisia ja ihastuttavan yksinkertaisia. Piirrokset kuvaavat taitavasti Karoliinan ja muiden hahmojen ilmeitä, joista ei ole vaikea päätellä hahmojen läpikäymiä tunteita.

Tuula Kallioniemi: Karoliina ja koulukaverit. Otava, 2016. 91 + 88 s. Arvostelukappale kustantajalta.

Kirjan teossivulle