Timo Kiiskinen: Vesa-Matti Loiri. Pyhät tekstit – syntytarina.


Pyhät tekstit on Vesa-Matti Loirilta vuoden 2016 syksyllä ilmestyneen uuden albumin nimi. Levyn kappaleiden säveltäjä Timo Kiiskinen on kirjoittanut eräänlaisen saatekirjan levylle. Vesa-Matti Loiri. Pyhät tekstit – syntytarina kertoo levyn synnystä, ja pääseepä artisti itsekin teoksessa ääneen.

Pyhät tekstit -albumi sisältää eri uskontojen ja kulttuurien pyhistä teksteistä valittuja katkelmia. Otteita löytyy kristittyjen Raamatun lisäksi esimerkiksi Kalevalasta, muinaisegyptiläisestä kuolleiden kirjasta, Kahlil Gibranin Profeetasta, Koraanista ja zenbuddhalaisista kirjoituksista.

Albumi ja kirja toimivat yhdessä henkisyydestä ammentavana kokonaisuutena. Teokset haluavat levittää uskon, toivon ja rakkauden sanomaa osoittaen, että kaikki uskonnot ja kaikki pyhät tekstit puhuvat lopulta samasta asiasta eri sanoin; kaikki pyrkivät samaan, kaikissa on jotain yhteistä.

Levyn syntytarinan lisäksi teos paneutuu kappaleiden sanoituksiin ja niiden teemoihin. Levyn tekijät kommentoivat vuorollaan pyhien tekstien teemoja. Eniten äänessä on kuitenkin artisti itse, joka avautuu kirjassa muun muassa ajatuksistaan vanhemmuudesta, moraalista, kuolemasta ja unistaan. Pääasiassa teemat pyörivät henkisten kysymysten ympärillä.

Loirin albumia äänitettiin Islannin karuissa maisemissa. Kylmäsävyiset valokuvat tukevat ja keventävät kauneudellaan painavalla asialla täytettyä teosta. Toisenlaiseen muotoon kirjattuna Loirin ajatuksia ja muisteluja olisi voinut lukea pidemmältikin. Nyt Loirin kommenteissa säilytetty puhekielisyys häiritsee tekstin luettavuutta vähentämällä sanotun painokkuutta.

Soittotaitoisten iloksi kirjan lopusta löytyy nuotit levyn kappaleisiin. Sanoituksista voivat toki nauttia soittotaidottomatkin. Levyn sanoituksiin ihastuneille Pyhät tekstit – syntytarina tarjoaa mielenkiintoisia ja tunnelmallisia taustatarinoita muttei kovin yllättäviä oivalluksia.

Timo Kiiskinen: Vesa-Matti Loiri. Pyhät tekstit – syntytarina. WSOY, 2016. 191 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle