Prisman kirjat on nyt valittu


lukutorni-vinosta

[19.8.2016 / 20.8.2016]

Jäsenten ääntä on nyt kuultu. Suomi lukee -palvelun jäsenet ovat voineet suositella mitä kirjoja he haluavat historian ensimmäiseen Prisman Lukutorniin, Jyväskylän Keljon Prismaan. Äänestys sulkeutui  tänään neljältä   – Esittelemme nyt, mitä torniin näyttäisi ainakin valikoituvan. Koko lista löytyy linkistä suomilukee.fi/top-80/

Fantasiaa ja Spefiä laajalla kirjolla

Fantasia ja tieteiskirjallisuus ovat erityisen hyvin edustettuna Lukutornissa. Tämän vuoden uutuusteoksia on peräti kuudelta kustantajalta, Osuuskummalta, Robustokselta, Myllylahdelta, Reunalta, Jalavalta ja Vaskikirjoilta. Uskallammekin väittää, että Jyväskylän Prismasta löytyy suomalaisen nykyfantasian ja spefin terävin kärki.

Tarjontaa täydentää hyvin lasten ja nuortenkirjat, joista erityismaininnan ansaitsee Pienen Karhun Pienen kulkijan sairauskirja. Kirja on tärkeä, voimaannuttava sairastavalle lapselle ja hänen vanhemmilleen.

Kieltä ja kielen käyttäjiä

Realismin ja tiedon ystäville löytyy niin tietoa kuin kaunokirjallisuutta. Art Housen Kielen taju tarjoaa kielentutkijoiden näkökulman siihen, millainen vallankäytön väline kieli onkaan. SKS:ltä meni läpi upea historiateos Miina Sillanpäästä, Suomen ensimmäisestä naisministeristä. Erilaista kielenkäyttöä edustaa Pastori Silli, joka on päässyt SKS:n Sketsofrenia -teoksen kanteen. Teos esittelee suomalaisen sketsiviihteen parhaat tekijät vuosikymmenien ajalta.

Runoutta, historiaa, tappoja ja murhia

Runous pääsee Prisman Lukutornissa kohta myös näkyvämmälle paikalle kuin aikoihin. Myyntiin tulevat Poesian Ontto Harmaa (Olli-Pekka Tennilä) ja Reunan Tsernobylin kissat (A-P. Kivinen). Molemmat runoilijat ovat jyväskyläläisiä, joten paikkakunnan oma Prisma on teoksille oikea paikka.

Historiallisista teoksista torniin kohosi  Kustannus Aarnin Yhteen taotut, joka vie lukijan 1650 -luvun Ruotsi-Suomen sotiin. Nuori seppä Antti, idealisti saa tuta ihmisluonnon nurjia puolia. Kritiikit ovat verranneet Lars Strangia kertojana mm ruotsalaiseen Jan Guilliou’hun.

Jännityksen ystäville löytyy  ainakin Kari Hanhisuannon Pelkopeli (Reuna), ensimmäisiä suomalaisia trillereitä, joiden suunnitteluun lukijat ovat saaneet osallistua.  Mukana on myös Arttu Tuomisen kiitetty Murtumispiste (Myllylahti)

Jokerit

TOP-20 kirjojen joukkoon kipusi vielä moni mielenkiintoinen teos. Haamu -kustannuksen Tuonella kulkijat tarjoaa samaistumispinaa nuorelle lukijalle ja Amusantin Saippa – Saimaannorppa kaikenikäisille. SKS:n Eläin ja ihminen -teos kertookin sitten lukijalle, mitä Saimaan norppa ja muut tutut eläimet ajattelevat. Kirjan kirjoitta Helena Telkänranta on aiemmin käsitellyt aihetta tietofinlandia -ehdokkaassaan Millaista on olla eläin (2015).

Maakunnan parhaat päätetään ensi viikolla

Maakunnallisin perustein lukutorniin valitaan vielä viisi teosta. Nämä teokset voivat olla julkaistu aikaisemmin. Kirjojen valinnan tekee Prisman kauppias Suomi lukee -palvelun esityksestä. Periaate maakunnan omien valinnassa on, että ne täydentävät Suomi lukee Lukutornia, jotta se palvelee mahdollisimman monta lukijaa.

Lukijat päättävät myös jatkosta

Jyväskylän Keljon Prisman Luktorni on pilottikokeilu, jolle on asetettu myyntitavoitteet. Tavotteiden täyttyessä Lukutornit saattavat laajentua muualle Suomeen.

Tervetuloa kehittämään kanssamme Lukutornista valtakunnallista kirjamyynnin kivijalkaa. Palautteet ja kehitysehdotukset ovat tervetulleet osoitteeseen toimitus@suomilukee.fi

JA ERITYISESTI:

Tervetuloa ostamaan kirjoja, joita ei ole aiemmin löytynyt Prismoista – vaikka kauempaakin.
SINUN Ostopäätöksestäsi riippuu, saako pilotti marraskuun jälkeen jatkoa valtakunnassa myös laajemmin. !

keljon-prisma