Suomi lukee -lukutorni

 02.08.2016
Pasi Luhtaniemi

Suomessa julkaistaan perinteisesti kustannettuna joka vuosi 800 kotimaista kaunokirjaa, sekä vähintään saman verran tietokirjoja ja lasten- ja nuortenkirjoja. “Perinteisesti kustannettu” tarkoittaa kirjaa, josta kustantamo ja kirjailija tekevät kustannussopimuksen, jonka kustantaja kustantaa ja jonka myyntituloista se maksaa kirjailijalle suositusten mukaisen tekijänoikeuskorvauksen. Tämän lisäksi eri kustantajat urheiluseuroista tarvepainojen kautta pienkustantamoihin julkaisevat vähintään yhtä monta nimekettä.

Mitä näille kirjoille ja kirjailijoille tapahtuu? – Leijonan osa unohtuu, ja kirjoittaja palaa vähin äänin takaisin siviilitöihinsä. Syy ei ole kuitenkaan välttämättä kirjan laadussa. Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Media ei kirjoita kirjasta, eikä kustantajalla ole varaa mainostaa sitä. Ja jos lukija osaisikin hakea kirjaa, sitä ei löydy sieltä, missä lukija liikkuu eli kirjakaupasta. Niin sanotun näyttövalikoimajärjestelmän muututtua 2015 vuoden alusta kirjakauppa ei ole ollut enää velvollinen hankkiman automaattisesti uutuusnimikkeitä hyllyynsä, vaan se keskittyy harvoihin ja valittuihin tuttuihin nimiin. Aiheesta lisää esimerkiksi Jyrki Vainoinen, Kirjailija 2/2016.

Jos uusi kirja katoaa katukuvasta ja kauppojen hyllyiltä, on sen lukemistakin mahdoton edistää. Suomilukee.fi tuo asiaan muutoksen  – Tämä on yhteistyökutsu

Sulevi tuo kirjat takaisin kivijalkaan

“Sulevi” on design-lukutorni näyttävään kirjojen esittelyyn. Ohessa mallipiirros, materiaalit strukturoitu laminaatti ja petsattu koivuvaneri. Pinottavia elementtejä 7 seinän viereen tai saarekkeeksi keskilattialle.

Lukutorni on seinän vierelle tai keskelle lattiaa sijoitettava porrastorni, johon kirjat on aseteltu etukansi esillä. Kirjoja sopii allekain tasanteelle 2-5kpl. Seinämallisessa tornissa on yksi pitkä ja kaksi lyhyttä sivua. Keskilattialla seisovassa tornissa kaksi samankokoista elementtiä yhdistetään, ja torni on kuusikulmio.

Sulevissa on vakiona 7 päällekäin pinottavaa elementtiä. Elementit toimivat samalla kirjan kuljetuslaatikkoina.

Tornin etusivu on päämarkkinointitilaa ja siinä on tilaa yhteensä 7 nimekkeelle (kirja per taso). Alimmalle ja kahdelle ylimmälle porrastasolle voi sijoittaa tietokirjoja ja muita suurikokoisia teoksia. Jokaisella tornin lyhyellä sivulla on tämän lisäksi tilaa 7 teokselle, joten seinätorniin mahtuu 21 teosta.

LIIKEIDEA

Suomi_Valtatiet250Sulevi -lukutornin idea on tarjota kaikkialla Suomessa uutta  kotimaista laatukirjallisuutta: kaunokirjoja, dekkareita,  fantasia- ja tieteiskirjoja, tietokirjoja ja kuvateoksia. Idean takana on Suomi lukee -kirjaportaali. Hankkeen tuottaa Suomi lukee -palvelu, jonka jäsenet vaikuttavat, mitä kirjoja Sulevista löytyy.

Palvelun ensimmäinen pilotti aloittaa Jyväskylässä 1. syyskuuta 2016. Yhteistyökumppanimme on S-Keskimaa ja Keljon Prisma. Jos palvelu onnistuu, jatkamme neuvotteluja S-ketjun kanssa pysyvämmän myyntitoimimman aloittamisesta.

Kaikkiaan Sulevi on kivijalkayrityksille tarkoitettu avaimet käteen -palvelu, jolla yrittäjä voi tarjota asiakkailleen uutta ja kiinnostavaa kirjallisuutta niin ostettavaksi (kaupat) kuin selattavaksi (kahvilat ja ravintolat, hotellit). Valtakunnallisesti merkittävien kirjojen lisäksi maakunnallinen ulottuvuus on tärkeä. Tarjoamme yrittäjälle mahdollisuuden nostaa paikkakunnan ja maakunnan omia kertojia ja kirjoja. Yrittäjä voi tehdä suorat sopimukset kirjailijoiden kanssa kolmannekseen Sulevin esittelytilasta.

SUOMI LUKEE -PALVELUN JÄSENET VALITSEVAT TARJOTTAVAN  VALIKOIMAN

Suomi lukee on julkaissut palvelussaan vuodesta 2014 lähtien mahdollisimman kattavasti kaikki kotimaiset kaunokirjat sekä tarjonnut niistä blogiarvosteluja. Palvelu kokoaa yhteen kirja-alan ihmisiä, ja sillä on kuukausittain liki 10 000 käyttäjää ja  60 000 sivuselausta.

Suomi lukee -palvelu on päivitetty elokuun alussa versioon 2.0. Kirjautumalla palvelun jäseneksi kuka tahansa voi suositella mitä tahansa teosta yhden kerran.

Eniten suositellut teokset kootaan dynaamiseksi top-30 listaksi. Kumppanuuksista riippuen  suosituimmat kirjat täyttävät lukutornista 2/3 -osaa.

MAAKUNNAN OMA KOLMANNES

Sulevi -lukutornin erikoisuus on, että yrittäjällä on aina mahdollisuus myös aktiiviseen kirjamyyntiin. Hän voi täyttää yhdessä palvelun tuottajan kanssa 1/3 Sulevin hyllytilasta alueensa omalla kirjavalikoimalla. Tämä mahdollistaa mm. sen, että maakunnan omat kirjailijat pääsevät mukaan myyntitelineeseen.

Kirjailija voit hakea mukaan Sulevin maakunnalliseen kolmannekseen. Yhteudenotot paikallisen kirjailijayhdistyksen kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä Suomi lukee -palvelun yhteydenottolomakkeelta (tekeillä 2.8.)

SELKEÄ JA REILU HINNOTTELU

Sulevi -lukutornin  kirjat toimittaa a) kustantamot ja b) kirjailijat.Kustantamot tarjoavat kirjoja Sulevi -palveluun myyntitilille. Suomi lukee antaa kirjalle vähittäishinnan 10 ja 25 euron väliltä. Myydystä kirjasta tilitetään sen omistajalle  sovittu prosentti myyntikauden päätyttyä.

Kirjat ovat myynnissä 3kk, 6kk tai 9kk ajan  sopimuksesta riippuen.  Myyntikauden lopussa yrittäjällä on oikeus lunastaa myymättä jääneet kirjat netttohintaan omakseen. Jos hän ei käytä oikeuttaan, se siirtyy Suomi lukee -palvelulle. Jos kumpikaan ei käytä oikeutta, Suomi lukee palauttaa kirjat kustantajalle omalla kustannuksellaan.

Kustantamot voivat hakea mukaan, kun ne sitoutuvat toimittamaan sovitun määrän kirjoja Suomi lukee -asiamiehelle. Suomi lukee vastaa kirjojen toimituksesta vähittäiskauppoihin, lukutornin pystytyksestä ja ulkonäöstä sekä kirjojen jatkokäsittelystä.

 

sulevi-luonnos9-takaviisto

Sulevin tausta on auki. Elementit toimivat kirjavarastona ja kantolaatikkona, ja torni muodostetaan pinoamalla elementit päällekkäin.