Siri Kolu: Me Rosvolat: Karkkikumous!


9789511304289Siri Kolun Me Rosvolat -kirjasarja on edennyt jo kuudenteen osaan, jossa rosvomaailman nuoret tulevaisuuden toivot pääsevät suorittamaan ensimmäisen oman keikkansa. Lasten lauantaipäivien suurinta ilonaihetta uhkaa karkkitehtailija Jyrängin viheliäs lisäaine, joka pistää makuaistin täysin sekaisin. On koittanut operaatio Karkkimyrskyn aika.

Samoin kuin aivan kirjasarjan alussa, jossa 10-vuotias Vilja Vainisto napattiin mukaan rosvoarkeen, on tämänkin teoksen keskiössä eräänlainen kidnappaus. Hele Rosvolan johtama Pikipiraattien rosvoryhmä päättää auttaa Helen pikkuveljen uutta upporikasta koulutoveria Julius Jyränkiä, jonka isä havittelee karamellimarkkinoiden yksinvaltiutta. Oikeamielisenä Julius kääntyy isäänsä vastaan, kun tämä ryhtyy äärimmäisiin keinoihin voittaakseen karkinsyöjien jakamattoman huomion makeistuotteilleen. Pikipiraatit lavastavat Juliuksen kidnappauksen ja vaativat tämän isää luopumaan suunnitelmistaan. Rosvolamaisesti keikka etenee kommelluksien kautta maaliin.

Karkkikumous! -kirjassa tärkeintä ei tällä kertaa ole keikka ja siitä onnistuneesti suoriutuminen. Kolu on syventänyt tarinaa siten, että tosiasiassa kirja käsittelee enemmänkin rosvojen välisiä valta- ja ystävyyssuhteita sekä nuorten rosvojen itsenäistymistä. Kidnappauskeikka sujuu Pikipiraateilta niin rutiininomaisesti, etteivät he itsekään tajua sitä ensimmäisekseen.

Teoksen kertojana toimii edelleen Vilja Vainisto, jonka ajatuksia rosvomaailman ja tavisarjen välillä käsitellään myös aiempaa syvällisemmin. Vilja joutuu vaikeiden kysymysten ääreen. Hänen tulee pohtia muun muassa omaa moraalikäsitystään, ystävyyssuhteitaan ja tulevaisuuttaan. Kirjan lopetus jää avoimeksi, mikä viittaa siihen, että sarjassa tullaan näkemään vielä ainakin seitsemäs osa.

Me Rosvolat -kirjoissa parasta on niiden ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita heijastelevat piirteensä. Jyrängin karkkien lisäaineet ovat taatusti saaneet vaikutteita natriumglutamaatti-kohusta.

Me Rosvolat on kirjasarjana muutenkin hyvin sympaattinen teossarja. Rosvoloiden Robin Hood -tyylinen ryöväily vain PuPo:ilta (puoliporvareilta) tai KoPo:ilta (kokoporvareilta) tuntuu heti paljon hyväksyttävämmältä ja oikeudenmukaisemmalta, kuin pienituloisten ahdistelu. Rosvoloita ei edes paperiraha (tai Hiirenpierut, kuten he itse sitä kutsuvat) kiinnosta, vaan tärkeämpää on kunnon herkkusaalis, kuten leivonnaiset ja tietenkin ne karkit.

Siri Kolu: Me Rosvolat. Karkkikumous! Otava, 2016. 176 s. Arvostelukappale kustantajalta.

Kirjan teossivulle