Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset


9789513190828_frontcover_finalHeinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -lastenkirja ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 2001. Nyt ilmestynyt uusi laitos on kokonaan uudelleen kirjoitettu ja se myötäilee Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2003 nähdyn näytelmäversion käsikirjoitusta.

Uusi kirja on saanut myös uuden kuvituksen, joka on Salla Savolaisen käsialaa. Savolainen on kuvittanut Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoja vuodesta 2012 lähtien.

Vaikka tarina on saanut uusia piirteitä, henkilöhahmot ja juoni ovat pääpiirteittäin pysyneet samana uudessa versiossa.

Kattilakosken perhe on lähdössä viikoksi lomailemaan Vihantalammen rannalta vuokraamalleen huvilalle. Samaan aikaan toisaalla konstaapelit Isonapa ja Rillirousku voittavat viikon loman samaisen lammen rannalla sijaitsevalle mökille.

Ensimmäinen selkkaus syntyy heti kun Kattilakosket pääsevät perille. Huviloiden kyltit ovat vaihtaneet suuntaa ja perheen ylellinen vuokrahuvila on vaihtunut pieneksi mökin mörskäksi. Konstaapelit taas luulevat vuokrahuvilaa lomamökikseen ja asettuvat sinne tyytyväisinä asumaan, kunnes huomaavat Kattilakoskien vallanneen naapuritontin. Konstaapelit saavat toivottaa hyvästit rauhalliselle lomalle.

Isonapa ja Rillirousku päätyvät äkillisestä mielijohteesta naamioitumaan taiteilijoiksi, jotta Kattilakosket eivät tunnistaisi heitä. Kustaa ja Adam Rubensiksi tekeytyvät konstaapelit aiheuttavat naapureissaan epäilystä oudolla käytöksellään ja tutuilta vaikuttavilla ulkomuodoillaan. Niinpä he saavat innokkaat vakoojat, Heinähatun ja Vilttitossun, pian peräänsä. Tytöt kun epäilevät konstaapeleita rosvoiksi ja vankikarkureiksi.

Kuten Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat yleensä, on tämäkin tarina täynnä kommelluksia ja metkuja, hyväntahtoista huumoria ja sympaattisia hahmoja. Heinähattu ja Vilttitossu ovat rikkaalla mielikuvituksella varustettuja tyttöjä, joiden uteliaisuudella ei ole rajoja. Tällä kertaa tyttöjen sijaan vaikeuksiin joutuvat kylän konstaapelit, jotka lopulta ovat jäädä kiinni naamioitumisestaan.

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset sisältää aimo annoksen lapsuuden riemua ja ylistystä. Teoksessa korostetaan lapsen nokkeluutta ja viisautta. Aikuiset itse käyttäytyvät ”lapsellisesti”, tekevät itsensä naurettavaksi kilpailemalla keskenään tai töpeksivät muuten. Aikuisille myös erehtymisen myöntäminen tuntuu olevan paljon vaikeampaa kuin lapselle.

Sinikka & Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Kuvittanut: Salla Savolainen. Tammi 2016. 123 s. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle