Sini Helminen: Kaarnan kätkössä – Väkiveriset osa 1


Kaarnan kätkössä on uuden neliosaiseksi suunnitellun, nuorille suunnatun spefi-sarjan ensimmäinen osa. Väkiveriset on kirjastonhoitajanakin työskentelevän Sini Helmisen kirjoittama esikoiskirjasarja.

Sarjan aloitusosassa pääsemme tutustumaan metsänneitojen sukuun kuuluvaan Pinjaan, joka on kaikkea muuta kuin tavallinen nuori tyttö, jollaisena hän itseään teossarjan alussa pitää.

Kaarnan kätkössä -teoksen päähenkilö esitellään aluksi aivan tavallisena lukiolaistyttönä, jonka perheessä on, kenties äidin opettajan ammatista johtuen, hieman tavallista ankarammat säännöt. Pinjaan kohdistuu korkeita odotuksia.

Kun Pinja on valmistunut ylioppilaaksi, hänen äitinsä alkaa pelätä tyttärensä syrjäytyvän yhteiskunnasta ja tasaisesta päivärytmistä. Hän hankkii Pinjalle työpaikan kaupungin puisto-osastolta. Työpaikalla Pinja tapaa hippimäisen luonnonlapsen, Virven, jonka kanssa hän vastahakoisista ennakko-odotuksistaan huolimatta kuin huomaamattaan alkaa lähentyä.

Kaarnan kätkössä kertoo tyttöjen välisestä rakkaudesta ja tekee sen hyvin luonnollisella ja pyyteettömällä tavalla. Teos perustuu suomalaiseen mytologiaan ja muinaisuskoon. Välähdyksenomaisesti tavallisen nuoren aikuisen itsenäistymistarinaan sekoittuu fantastisia piirteitä. Tarinaan avautuu aukkoja historiaan ja yliluonnolliseen.

Nimensä mukaisesti Kaarnan kätkössä sijoittuu lopulta Suomen syviin metsiin ja ihmisille näkymättömien metsän kansojen pariin. Jo avausosassa on havaittavissa vastakkainasettelua näiden tiettyjen kansojen välillä. Teoksen seikkailuosuus sijoittuu tällaiselle rajapinnalle, jolla metsän erilaiset asukkaat ottavat yhteen – taistelevat vihollisiaan vastaan ja tukevat omia sisariaan.

Suomen luonto on myös vahvasti osallisena tarinassa. Tyttörakkaus ikään kuin kietoutuu osaksi luonnon symbioosia tasapainottaen näin maailmantilaa. Samalla teos kertoo erilaisuuden kohtaamisesta ja oman erilaisuutensa hyväksymisestä, oman tien kulkemisesta.

Tarinan imu on tehokas ja vaatii paikoin sulattelua. Suvantovaiheita teoksessa on lopulta yllättävän vähän. Kotimaisen fantasiakirjallisuuden ystäville teos on taatusti kiinnostava tuttavuus ja uudenlainen helmi. Ensimmäinen osa antaa olettaa seikkailuntäyteistä jatkoa Pinjan ja Virven tarinalle.

Sini Helminen: Kaarnan kätkössä – Väkiveriset osa 1. Myllylahti 2017. 220 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle