Samuli Antila: Vasalli

, 2016
 

Anton havahtuu Kalevankankaan taisteluiden keskellä ja joutuu mukaan salaperäisen veljeskunnan ikiaikaisiin juonitteluihin. Sotien laineet pyyhkivät yli Suomen. Anton yrittää pysyä hengissä ja ymmärtää, kuka käskee ketä. Löytyykö vastaus ikiaikaisesta Metsästä vai joutuuko Anton metsänpeittoon? Romaani.

Samuli Antila on Helsingissä asuva tamperelainen kirjailija. Hänen novellejaan on julkaistu useissa kirjallisuuslehdissä, antologioissa ja kokoelmina. Tekstien tyylilaji vaihtelee realismista spekulatiiviseen fiktioon.

Haastattelu: Ehdottomasti lukemisen arvoinen

Samuli Antilan romaanin Vasalli tapahtumat sijoittuvat pääosin Tampereelle ja sotavuosiin 1918 ja 1939. Antilaa haastatteli Kari Välimäki

Millä sanoilla kuvailisit teostasi?

Vasalli on historiallis-fantastinen romaani. Historiallisen taustan koetin saada mahdollisimman tarkaksi ja todenmukaiseksi, jotta pystyin juonen puolella pyörittämään fantastisempia kuvioita.

Olet kirjoittanut faktaan ja historiaan perustaen myös esihistoriaan sijoittuvan romaanin Kirveenkantajat. Mikä sinut on saanut innostumaan historiasta?

En edes muista. Kyllä se jo päiväkodista lähti. Mummoloiden kirjahyllyissä sattui olemaan aiheeseen sopivia ja kiinnostavia opuksia. En osaa kuvitella tilannetta, että en olisi innostunut historiasta. Kuinka kukaan voi olla innostumatta kaikesta siitä loputtomasta määrästä tapahtumia, jotka ovat meidän aikaamme edeltäneet ja muokanneet nykyaikamme sellaiseksi kuin se on.

Eikö olisi helpompi vain keksiä tapahtumia ja maailmoja?

Olen kirjoittanut myös puhdasta fantasiaa ja keksinyt tapahtumapaikkoja. Täysfantasialla on puolensa. Pääsee ikään kuin revittelemään enemmän. Koen kuitenkin mukavana haasteena liikkua oikeasti tapahtuneiden asioiden lomassa oikeilla tapahtumapaikoilla. Se on eri tavalla haasteellista.

Teitkö paljon taustatutkimusta, ja mitkä olivat parhaat lähteesi? Entä miten työstit tekstiäsi?

Tekstin työstämiseni on monivaiheista. Ensin idea, sitten taustatutkimus, sitten ensimmäisen version kirjoitus. Seuraavaksi vuorossa tekstin lepuutus ja uudet versiot. Lopuksi loputon editointi ja viilaus. Taustatutkimusta teen koko prosessin ajan ihan viime silauksiin asti. Lähteinä ovat perinteiset kirjastot, valokuva-arkistot kuten esimerkiksi Vapriikin kuva-arkisto, oma kirjakokoelma, fyysiset tapahtumapaikat ja ihmisten kertomukset. Nykyään myös netin syövereistä löytää vaikka mitä

Romaanin päähenkilö Anton on kirjassa läsnä monessa kerroksessa tai oikeastaan päällekkäisessä tarinassa samanaikaisesti. Kerro hänestä.

Teoksen yhtenä ideana oli vertailla eri aikakausien samanlaisuuksia ja eroja. Jopa yhden ihmisen elämän aikana tilanteet muuttuvat, mutta jotkin asiat pysyvät. Haluan nostaa esiin asioita ja erilaisia kulmia, myös vähälle huomiolle jääneitä.

Isänpäivä lähestyy ja monet miettivät kuumeisesti lahjaa isälle. Sopiiko Vasalli isänpäivälahjaksi? Onko kohdeyleisösi miehet?

Vasalli on erinomainen isänpäivälahja, mutta en lähtisi kategorisoimaan sitä tuolla tavoin. Vasalli sopii luettavaksi sukupuoleen katsomatta.

Kiitos, Samuli Antila. Teoksesi on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

20€

Myynnissä Lukutorneissa: