Riku Salmivuori: Miljoonaperintö tarjolla – kuinka verkkopetos toimii

Kattava tietokirja verkkohuijausten maailmasta, joka asiantuntijan esittelemänä näyttäytyy varsin erilaisena kuin perinteiset mielikuvat antavat olettaa. Laaja taustamateriaali ja tosielämän tapauskuvaukset kertovat totuuden, johon harva uskoo. Sinäkin voit tulla huijatuksi.

”Hyvä ystävä! Tämä viesti varmasti yllättää sinut koska emme tunne toisiamme, mutta salli minun esittäytyä. Lähestyn sinua koskien hyvin luottamuksellista asiaa, johon tarvitsen apuasi. Voin luvata, että saat vaivoistasi ruhtinaallisen palkkion.”

Nigerialaiskirje: sehän on meidän kaikkien vanha tuttu. Vai onko sittenkään? Julkinen ja yksityinen keskustelu nostavat verkkohuijauksista useimmiten esiin mielikuvia, jotka tarkemmin tarkastellen osoittautuvat vääriksi. Moni myös miettii, mitä tapahtuisi, jos viesteihin vastaisikin niiden poistamisen sijaan. Vastaus löytyy tästä teoksesta.

Kirjassa esitellään internetin vitsausta uudesta näkökulmasta seuraamalla huijausten kehittymistä historian hämäristä aina tosielämän uhreihin saakka ja samalla kyseenalaistamalla vallitsevia vanhoja käsityksiä. Miten hassuna ja harmittomana pidetty ilmiö voi vuosittain viedä ihmisiltä tukuttain rahaa? Lankeavatko huijauksiin vain tyhmät ja hyväuskoiset? Ja ennen kaikkea: eikö ongelmalle muka voi tehdä mitään?

Riku Salmivuori on toiminut verkkopetosten vastaisessa vapaa-ehtoisyhteisössä vuodesta 2006 saakka. Kirja perustuu vuosien mukanaan tuomaan kokemukseen verkkorikollisten ja näiden uhrien päivittäisestä kohtaamisesta sekä laajaan, mutta julkisuudessa vähän tunnettuun akateemiseen tutkimuskirjallisuuteen aiheesta. Salmivuori on kaikkeen kyynistynyt maailmanparantaja, joka on vapaaehtoisuransa aikana saanut jo niin monta miljoonaperintöä, että on päättänyt lahjoittaa tekijänpalkkionsa tukemaan suomalaista vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten parissa.

Ilmestyy lokakuussa 2016