Ricky Tähtisilmä: Pyrypallo

 09.10.2015
Lukutoukka Krista

Pyrypallo Ricky Tähtisilmä 227 s. 2015 Reuna Arvostelukappale

Ricky Tähtisilmä nimimerkin takana kirjoittava esikoiskirjailija on kirjoittanut kirjan joka jää mieleen. Sen kanssa painiskelee, se ottaa omakseen kokonaan, ja voi miten siitä nauttiikaan. Sanon ihan suoraan: yllätyin kun aloitin Pyrypallon. En tiedä miksi, mutta olin odottanut mä-sä kielellä kirjoitettua, kevyehköä purkautumista nuoren miehen elämästä. Epäilemättä olisin nauttinut siitäkin, mutta todella paljon enemmän nautin Pyrypallosta tällaisenaan.

Pyrypallon tarkemman juonikuvauksen voit käydä lukemassa teossivulta. Pelkistettynä se on romaani nuoren miehen rakkauden kaipuusta ja tuskasta jota se aiheuttaa. Älkää kuvitelko väärin, se ei ole voivottelua siitä kuinka päähenkilö ei saa naista tai seksiä. Pyrypallo on kaunis, ja erittäin taitavasti romaani nuoresta miehestä joka kaipaa Sitä Oikeaa. Ricky Tähtisilmä kirjoittaa Pyrypallossa siitä oikeasta muodossa Sinä, silloin kun päähenkilö vasta etsii rakkautta. Tämä ihastutti minua kovasti.

Pyrypallo ei kuitenkaan ole pelkkää rakkauden etsimistä. Se on romaani nuoren miehen elämästä, eikä tuo elämä ole aina helppoa. Pyrypallossa käydään myös Auroran sairaalassa, johon päähenkilö päätyy hetkeksi lepäämään. Jos siis tuntuu ettei nuoren miehen rakkauden kaipuu ole se mistä haluaisit lukea, ei kannata tuomita Pyrypalloa etukäteen sen perusteella. Sillä tässä on kirja joka on niin paljon muutakin.

Ricky Tähtisilmä on monipuolinen esikoiskirjailija, joka on tuonut Pyrypalloon romaanin lisäksi myös runot. Tarinalle annetaan sopivin väliajoin pieni tauko runoilla, joista minä ainakin nautin. En ole kuitenkaan runouden suuri tuntija, joten niihin en enempää puutu: sanon vain, että kokonaisuutena runot ja romaani toimivat erittäin hyvin yhdessä.

Pyrypallo ei kuitenkaan ole mikään helppo kirja. Minulta meni hetki ennen kuin pääsin kirjaan sisään: vasta sitten kun tajusin sulkea radion, antaa kirjan ryömiä tajuntaani täydessä hiljaisuudessa, tajusin tarinan ja missä mennään. Ja sen, miten hieno kirja tässä on kyseessä. Luinkin Pyrypallon lähes täydessä hiljaisuudessa, välillä annoin musiikin valua mieleeni samalla kun luin. Kuitenkaan tätä lukiessa ei voi kuunnella radio-ohjelmaa jossa on välissä puhetta, sillä tähän kirjaan täytyy keskittyä täysillä. Ihan jo siksi, että tajuaa tämän kauneuden, herkkyyden ja hienouden. Pyrypallo vaatii, mutta se antaa.

Pyrypallo taitaa olla syksyn yllättäjä. En voi sanoa etten odottanut mitään, koska odotinhan minä, hyvää kirjaa. Mutta en tällaista. Toivon todella että tähän tartuttaisiin, bloggarit ja muut lukijat. Toivon tälle kirjalle jotain suurta.

Missä Ricky Tähtisilmä on piileskellyt tähän asti? Tähän ja moneen muuhun mieltäni vaivaavaan kysymykseen saan vastauksen Helsingin kirjamessuilla jolloin pääsen esittämään mieltäni vaivaavat kysymykset itse kirjailijalle. Haastattelu tulee Suomi lukee-sivun kirjailijakuvia osioon, niin kuin muutama muukin kirjailijahaastattelu jotka messuilla teen.

Kiitos, kiitos Reuna kustantamo kirjasta. Ja kiitos Ricky Tähtisilmä. Sinä nouset vielä tähtiin.

Tästä kirjan teossivulle.

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)