Pasi Pitkänen: Kadonneiden eläinten saari


Pasi Pitkänen tunnetaan useiden suosittujen lastenkirjasarjojen kuvittajana. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Timo Parvelan kirjoittaman Pate-sarjan sekä pohjoismaisena yhteistyönä toteutetun Kepler62-kirjasarjan kuvitukset.

Nyt Pitkäseltä on ilmestynyt ihka oma kuvakirja. Kadonneiden eläinten saari on taiten kuvitettu lasten kuvakirja, joka johdattaa lukijan seikkailuun keskelle salaista viidakkoa.

Kaikki alkaa sirkuksesta, jossa Matias on pikkusiskonsa Jennin kanssa katsomassa koulutettujen leijonien esitystä. Syntymäpäiväyllätykseksi Jenni pääsee silittämään pientä leijonanpentua sirkuksen lavalle.

Sitten tapahtuu jotain yllättävää. Hirviö tulee ja sieppaa Jennin sekä pienen leijonanpennun kesken esityksen. Matias lähtee huolestuneen leijonaisän kanssa veneellä kidnappaajan perään . Yhdessä he ajelehtivat merellä kohti autiota saarta.

Saari, jolle he päätyvät, ei olekaan aivan tavallinen. Matiaksen ja leijonan eteen tepastelee vuoron perään erilaisia outoja eläinlajeja, sellaisia, joita ei enää pitäisi olla edes olemassa. Teoksen nimi Kadonneiden eläinten saari viittaa sukupuuttoon kuolleisiin eli maapallolta kadonneisiin eläinlajeihin. Saari on niiden salainen asuinsija.

Kadonneiden eläinten saari on karmaisevan opettavainen kertomus siitä, miten käy, kun ihminen yrittää valjastaa villieläimiä käyttöönsä omaksi hyödykseen tai huvikseen. Teos muistuttaa siitä, kuinka monia erityisiä ja mielenkiintoisia lajeja olemme jo menettäneet. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen vuoksi ei olisi enää varaa menettää uusia lajeja.

Pasi Pitkäsen kuvitus on täysin omaa luokkaansa. Teoksen aloittava sirkuskohtaus on kuvattu silmiä kihelmöivän tarkasti ja elävästi. Pitkäsen kuvitustyyli on moniulotteinen, ja se sopii juuri tällaiseen tarinaan, jossa eläinhahmot ovat pääosassa.

Kuvituksen ansiosta tarinaan voi uppoutua täysin. Hahmot näyttäytyvät eläväisinä, ja tuntuu kuin ne voisivat minä hetkenä hyvänsä loikata ulos kirjan sivuilta. Teoksen sisäkansien kuvitus on hätkähdyttävän oivaltavasti suunniteltu: etu- ja takakannen eläinkuvat ovat samat; takakannen kuviin on vain lisätty tieto siitä, milloin kyseiset lajit ovat kuolleet sukupuuttoon.

Kadonneiden eläinten saari on todella seikkailullinen kertomus. Matias, Jenni ja leijonat päätyvät järjestäen pulmasta toiseen. He ajelehtivat avomerellä, päätyvät villieläinten ahdistelemiksi ja loikkaavat alas suuren vesiputouksen kuohuihin. Kertomuksesta ja kuvituksesta tulevat mieleen erityisesti Madagascar-elokuvat sekä hieman aikaisempi 1990-luvulla toteutettu Nooan saari -animaatiosarja.

Pitkäsen ensimmäinen itsenäisesti toteutettu kuvakirja on monella tavalla onnistunut kokonaisuus. Kertomuksen seikkailullisen luonteen vuoksi se sopii monenikäisille lapsille.

Pasi Pitkänen: Kadonneiden eläinten saari. WSOY, 2017. 65 sivua. Arvostelukappale kustantajalta. 

Teoksen esittelysivulle