Pasi Luhtaniemi: Viattomat

 

”Hänellä oli syy paeta. Syy vaieta. Syy unohtaa.”

Petäisen järvestä löytyy ruumis, joka paljastuu viisi vuotta sitten kadonneeksi nuoreksi naiseksi. Löytö mullistaa elämän keskikesän helteessä uinuvalla Kokonniemellä. Mitä sellaista niemellä tapahtui vuosia sitten, joka oli pakko vaieta kuoliaaksi?

Viattomat kertoo erikoisen tarinan kahdesta perheestä ja perhesiteistä. Kronbergien perheeseen kuuluu vastuuntuntoinen isoveli Pyry, autistinen hyönteisharrastaja Peetu ja isoveljeään jumaloiva Pihla. Silja Kronberg, perheen äiti, on kuuluisa kuvataitelija, joka hakee inspiraatiota silloin tällöin viinitonkasta. Isä on muuttanut Englantiin. Naapurissa asuvat Peltolat, joiden tytär karkasi aikanaan kotoaan. Lapsenlapsi Anni käy isovanhempiensa luona kesäisin – ja rakastuu.

Viattomat haastaa kerronnallaan ja pitää lukijan jatkuvasti hereillä. Jännitys kantaa loppuun saakka ja viimeisen sivun jälkeen jää vain yksi kysymys: kuka meistä on viaton?  Luhtaniemi raottaa hienovaraisin elein kahden perheen historiaa. Kirjailija ei sorru mässäilemään tragedialla tragedian perään – jo yksi riittää suistamaan raiteiltaan. Siksi Viattomat on niin jännittävä, siksi niin pelottavan uskottava.