Kuinka Lähettäjä tuntematon syntyi, Niina With?


Tämä kevät on ollut useiden hienojen dekkarien aikaa. Yksi dekkarikevään helmistä on ollut Niina Within Lähettäjä tuntematon, kustannusmaailmaan painottuva dekkari, jonka aitous ja omanlaisensa lämpö ovat kirjan parhaita puolia. With oli minulle ennestään tuttu kahdesta chick lit romaanistaan, joten tiesin jo etukäteen pitäväni hänen tyylistään. Olikin ilo kun sain kysellä hieman kirjailijalta hieman Lähettäjä tuntemattoman synnystä ja kirjoittamisesta ylipäätään.

With on kirjoittanut Lähettäjä tuntematonta chick litiä, lastenkirjoja sekä matkakirjoja. Ajatus lähteä kirjoittamaan dekkaria lähti rakkaudesta dekkareihin. Dekkarit ovat aina olleet hänelle itselleen se kiinnostavin kirjallisuuden laji, ja Wih on ihaillut monia dekkarikirjailijoita. -Itse en kuvitellut siihen pystyväni, kunnes eräänä yönä alkoi mielessäni pyöriä tuntemattomalta lähettäjältä saapuva käsikirjoitus, ja päätin haastaa itseni. Olisiko minustakin dekkaristiksi? With kertoo kirjan ideoinnista.

Niina With työskentelee itse kustannusalalla ja lukee lukuisia dekkareita jo työnsäkin puolesta. Käsikirjoitusten lukeminen ottaa oman aikansa, eikä hän vapaa-ajalla ehdi lukea niin paljon dekkareita kuin voisi toivoa. Onneksi on loma-ajat, jolloin With ehtii paneutua lukemiseen ja erityisesti dekkareihin. Within työn takia Lähettäjä tuntemattoman kustannusmaailman kuvaus on todella aitoa. Kirjan toinen päähenkilö, Laura, työskenteleee kustannustoimittajana, joka oli Withille helppo päätös. – Mielessäni oli vanha hyvä neuvo ”kirjoita siitä mistä tiedät” ja kustannusmaailman mukaan tuominen oli helppoa, With kertoo. Laurassa on paljon Withiä itseään, ja kirjailjia viihtyi hahmonsa seurassa todella hyvin. Kuitenkin kun toinen päähenkilö, Sami, astui mukaan kuvaan, tuli hänestä Withille läheisempi kuin Laurasta. Olisikohan kyse siitä, että Laurassa oli liikaakin Withiä itseään? Molemmat päähenkilöt ovat kiinnostavia tyyppejä, omalla tavallaan lämpimästi kuvattuja.

Lähettäjä tuntematon alkaa kun Laura saa mystisen tuntuisen dekkarikäsikirjoituksen. Tapahtumat alkavat rullata ja jännitys tiivistyy koko ajan. En voinut olla kysymättä kirjailijalta, onko hän itse kertaakaan saanut tällaista käsikirjoitusta, jonka kanssa joutuu miettimään mitä tämän takana onkaan? With vastaa että on kerran saanut käsikirjoituksen joka herätti kysymyksiä. -Vaikka lähettäjä myöhemmin selvisikin ja syy tavoittamattomuudelle oli ihan tekninen, jäi ajatus itämään, hän paljastaa.

Kysyessäni mikä Niina Within kirjoista on hänelle itselleen läheisin, onhan hän kirjoittanut niin monen tyyppisiä tekoksia, hän kertoo että kysymykseen on vaikea vastata. -Lähettäjä tuntematon on näistä fiktiivisistä itselleni läheisin, mutta toki ihan ensimmäinen teokseni, matkakirja Rahtilaivalla Brasiliaan on Se Kirja, With vastaa. Se ei liene ihme, sillä ensimmäinen kirja varmasti jää kirjailijan mieleen tärkeänä.

Niina With on kirjoittanut kaksi chick lit -romaania hurmaavasta ja vähän höpsöstä Stellasta, jotka ovat minulle kärkikastia mitä tulee kotimaiseen chick litiin. Kysyessäni, aikooko With kirjoittaa Stella -sarjaan jatkoa, hän kertoo ettei jatkoa tällä hetkellä ole työn alla. -Ajatus ei ole lainkaan pois suljettu, With kuitenkin toteaa, ja tämä ilahduttaa minua kovasti. Dekkarimaailmaan With aikoo vielä palata: Lähettäjä tuntematon jää tilanteeseen, jossa lukija jää miettimään miten kaikki jatkuu. With uskaltaakin sanoa, että kirjalle olisi tarkoitus saada jatkoa! Jännittävää.

Dekkarit ovat usein syystäkin kertaluettavia kirjoja. Tietenkin, kun on kerran lukenut kirjan ja tietää miten lopussa käy, ei tahdokaan lukea kirjaa toista kertaa. Minä tein Lähettäjä tuntemattoman kanssa poikkeuksen: olin kirjan koelukija, mutta kun sain kirjan painetun version käsiini luin sen uudestaan. Nautin kirjasta toisella kerralla ehkä vielä enemmän, sillä löysin siitä uusia ulottuvuuksia. With toteaakin, että hänkin löytää usein toisella lukukerralla dekkarista jotain uutta. Hän joutuu työnsä puolesta lukemaan monet kirjat, myös dekkarit, useampan kertaan ja löytää aina uusia ulottuvuuksia.

Kesäisin monet suomalaiset lukevat enemmän. Luetaan mökeillä, rannoilla ja auringossa – ja sateen sattuessa voi tottakai vetäytyä lukemaan sisälle tai katoksen alle puutarhaan. Kesällä myydään paljon kevyempää kirjallisuutta, kuten chick litiä ja tietysti dekkareita ja Lähettäjä tuntematon on todella hyvä kesädekkari. ”Lähettäjä tuntematon sopii parhaiten psykologisen jännityksen ja henkilökuvauksen ystävälle.” With toteaa ja jatkaa: ”Uskon että kirjan tarina nappaa mukaansa myös ne, joille dekkarit eivät ole yleensä lukujonon kärkipäässä.”.