Nadja Sumanen: Rambo

 20.11.2015
Lukutoukka Krista

Uusi, varsinkin kotimainen nuortenkirja kiinnostaa aina. Rambokin kiinnosti minua jo ilmestyessään, mutta luonnollisesti kiinnostukseni kasvoi kun sain kuulla Nadja Sumasen esikoisteoksen olevan Finlandia Junior ehdokkaana. Nyt, ennen palkinnon saajan julistamista, olikin hyvä aika lukea Rambo – ja ihastua siihen!

Rambo kertoo Rambosta. Neljätoistavuotiaasta pojasta, jolla mielikuvitusta piisaa mutta pinna on vähän lyhyt, eikä elämä muutenkaan ole ihan helppoa. Äiti kärsii masennuksesta ja Rambon on selvittävä hyvin pitkälti omillaan. Kesän suunnitelmiin tulee mukava muutos kun Rambo pääsee lomalle äidin miesystävän vanhempien mökille, paikkaan jossa on säännölliset ruoka-ajat ja ihmisiä jotka selvästi välittävät Rambosta. Kaiken keskele kuitenkin paukahtaa Liina, joka uhkaa pilata Rambon loman.

Nadja Sumasen Rambo kertoo tarinan joka voisi aivan hyvin olla totta. Suomessa varmasti riittää nuoria jotka joutuvat selviämään omillaan mitä erilaisempien syiden vuoksi, joiden täytyy haalia jostain itse ruokansa tai syödä kavereiden luona. Itselläni oli siinä suhteessa onnellinen lapsuus: oli luotettavat, huolehtivat ja rakastavat vanhemmat jotka toivat turvan. On monella tapaa hienoa lukea nuortenkirjaa tällaisesta aiheesta, joka tuntuu vieläpä kaikin puolin uskottavalta. Rakastan myös niitä epäuskottavia, taianomaisia ja maagisia kirjoja, niin nuorille kuin aikuisille, mutta Rambo oli juuri hyvä tällaisenaan.

Nadja Sumanen on todella hyvä kertoja nuortenkirjalle. Hänen tekstinsä on hyvää kieltä, mutta kuitenkin jouhevasti kulkevaa ja sujuvaa: juuri sellaista mitä nuoren on hyvä lukea. Vaikka Rambo onkin nuorille suunnattu, antaisin sen mieluiten hieman vanhemmalle, nuorelle aikuiselle. Vaikka teksti kulkee ihanasti eteen päin, kirja pitää sisällään painavia aiheita, jotka voivat olla liiankin painavia ihan nuorimmalle lukijalle. Mutta olen varma, että nuori aikuinen nauttii kirjasta kovasti. Ihan niin kuin nautin minäkin!

Rambo on tärkeää luettavaa myös aikuiselle. Antaisin sen mielelläni luettavaksi sellaiselle äidille, jonka lapsi on kasvamassa, saavuttamassa Rambon ikää. Ehkä tämä toisi ymmärrystä kasvamiseen, ymmärrystä siihen millaista on olla nuori? Nadja Sumanen nimittäin kuvaa yllättävän hyvin nuoren pojan maailmaa, joka oli ilahduttavaa.

Ehkä tärkeintä Rambossa on, että vaikka aiheet ovat painavat niin kaiken takana on toivo. Sillä toivo on tärkeä, toivo on kaiken ydin. Ja se on tässä kirjassa vahvasti läsnä. Kyllä Rambo olisi Finlandia Junior palkintonsa ansainnut.

Rambo, Nadja Sumanen, 238 s., 2015, Otava, Kustantajalta

Tästä kirjan teossivulle.

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)