Milja Kaunisto: Piispansormus

 28.11.2015
Lukutoukka Krista

Milja Kauniston Olavi Maununpojasta kertova sarja oli minulle portti historialliseen kirjallisuuteen. Aiemmin vieroksuin historiallisia kirjoja, ja aluksi tämäkin sarja tuntui minulle todella vieraalta. 1400-luku? Ei minulle, ei. Synnintekijä tuli kuitenkin kirjakaupan pokkarialennuksessa vastaan, ja päätin sittenkin kokeilla. Entäs jos… ja miten kävikään! Hullaannuin Olavi Maununpojasta ja Kauniston tavasta kuvata historiaa.

Kuvauksen juonesta vailla spoilereita voit käydä lukemassa teossivulta. Trilogian päätösosassa sinetöidään Olavi Maununpojan tarina, kerrotaan loppuun se mikä Synnintekijässä ja Kalmantanssissa jäi kesken, sekä tietenkin saatetaan myös päätökseen Olavi Maununpojan ja Miraclen tarina. Olavin ja Miraclen rakkaustarina on ollut minulle Se Kiinnostavin puoli Kauniston trilogiassa, vaikka historiakuvaus kirjoissa on sekin kiinnostavaa.

Synnintekijässä ja Kalmantanssissa oli mukana paljon seksiä, vaikka oikeammin kutsuisin sitä sensuellisti erotiikaksi. Mitään pornoa ei Kaunisto nimittäin kirjoita, vaan kuvaa eroottisia kohtauksia kauniisti ja pehmeällä kynällä. Ne vain kuuluvat tarinaan, vaikka Synnintekjässä se aluksi hätkähdyttikin. Vaikka Piispansormuksessakin on eroottisia kohtauksia, niin se ei minulle noussut silti yhtä väkevästi esiin kuin kahdessa ensimmäisessä kirjassa: väkevämmin nousi esiin kirjan jännite, joka kesti loppuun saakka.

Piispansormus on muuten ovela kirja. Yleensä vähän säikähdän jos kirjassa on yli 400 sivua – se tuntuu aina vähän haastavalta aloittaa paksumpi kirja, vaikken edes tiedä miksi. Ehkä mietin sellaisen kirjan kohdalla enemmän, että kantaakohan tarina loppuun saakka. Piispansormuksessakin sivuja on reilusti yli neljäsataa, mutta kirja ei päällepäin näytä siltä. Se näyttää tavalliselta, hieman yli kolmensadan sivun kirjalta, mutta lukija yllättyykin. Sivut ovat ohuita, joten pienempään pakkaukseen mahtuu enemmän sivuja! Suotta kuitenkin huolehdin. Piispansormuksen tarina kantaa loppuun asti, ja jännite säilyy ihan viimeisille sivuille saakka.

Kaiken kaikkiaan Piispansormus oli täydellinen lopetus Olavi Maununpoika-trilogialle. Se oli minulle trilogian paras osa, joka vei päätökseen kaiken sen mitä olin jännittänyt. Kiitos, Milja Kaunisto kun olet tuonut historiallisen kirjallisuuden elämääni näin hienon trilogian avulla!

Piispansormus, Milja Kaunisto, 469 s., 2015, Gummerus, Kustantajalta

Tästä kirjan teossivulle.

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)