Metropoliitta Panteleimon: Murha kirjapiirissä


Murha kirjapiirissä, miten hyvä nimi dekkarille! Kyllähän tämä on lukupiirin jäsenelle aivan pakollista luettavaa, sillä ei koskaan tiedä milloin meidän lukupiirissämme tapahtuu murha. Tietää hieman varautua miten asiat etenevät… tai olisivat voineet edetä, sillä tässä kirjassa eletään 1960-lukua.

Murha kirjapiirissä on neljäs Metropoliitta Panteleimonin kirjoittaman Koskijärvi -sarjan dekkari. Se on kuitenkin täysin itsenäinen kirja, joten kirjapiirissä tapahtuvaa murhaa voi huoletta lähteä ratkomaan vaikka sarja olisi entuudestaan tuntematon. Sarjassa keskeistä roolia näyttelee Elisabet Urhonen, joka on nyt muuttanut Koskijärven kirkonkylästä läheiseen kaupunkiin ja jäänyt yllättäen leskeksi. Uudessa elämäntilanteessa Elisabet etsii paikkaansa sekä uusia tuttavuuksia ja päättää hakeutua kaupungin kirjapiiriin jonka vetäjänä toimii lehtori Tyynelä. Keväinen kokoontuminen saa yhtäkkiä dramaattisen käänteen kun yhteislyseon kerhotilasta löytyy ruumis. Oman kauhean vivahteensa ruumiin löytymiseen tuo se, että murha tuntuu mukailevan Dostojevskin Rikos ja rangaistus -kirjan tapahtumia, jota kirjapiirin oli juuri sillä kerralla tarkoitus käsitellä. Onko murhaaja piirin jäsen? Elisabet alkaa tutkia rikosta omin päin, mutta yllättäen tutkimukset tahtovat hieman häiriintyä kun hän alkaa saada huomionosoituksia odottamattomalta taholta.

Kirjoittaessani tätä meillä on ollut edellisenä päivänä syksyn ensimmäinen lukupiirin kokoontuminen. Hauska yhteensattuma, mutta onneksi meidän kokoontumispaikastamme ei sentään ruumista löytynyt (eikä toivottavasti löydy tulevaisuudessakaan!). Uskon kuitenkin että Metropoliitta Panteleimonin dekkarille löytyy lukijoita sellaisistakin, joille Koskijärvi -sarja ja Elisabet Urhonen ei entuudestaan ole ollut tuttu, sillä kirjapiiri dekkarin aiheena on sellainen jonka uskon vetävän puoleensa monia.

Minullekin Metropoliitta Panteleimon oli entuudestaan tuntematon joka on kyllä vahinko. Tai, vahinko vai vahinko, vai sittenkin onnenkantamoinen? Sillä nyt tiedän että haalin kirjastosta käsiini sarjan edelliset osat, koska kirjailijan tyyli todella miellytti. Murha kirjapiirissä on nimitäin juuri sellainen cozy -dekkari kuten kirjan takakannessa mainitaan, siinä on ihastuttavaa vanhahtavaa henkeä ja pehmeä tyyli. Tämä dekkari varmasti sopii luettavaksi myös sellaisille lukupiirien jäsenille jotka eivät ole väkivaltaisien dekkarien ystäviä. Kirjassa on hienoa Agatha Christiemäistä henkeä, sellaista tyyliä jota minä ainakin tahdon aina toisinaan lukea.

Murha kirjapiirissä oli kaiken kaikkiaan hyvää luettavaa. Juoni toimii monelta kannalta katsottuna, dekkarijuoni on mielenkiintoinen, tarjoaa yllätyksiä mutta ei liikaa väkivaltaa. Kirja ei ole kuitenkaan minun silmiini katsottuna pelkkä dekkari, vaan koska murha tosiaan tapahtuu lukupiirissä on mukana ihana kirjallinen henki. Ja onpa mukana vähän romantiikkaakin, joka tuo tähän oman mukavan vivahteensa!

Tätä kirjaa voi helposti suositella. Metropoliitta Panteleimon oli todella tutustumisen arvoinen dekkarikirjailija johon aion tutustua paremminkin – hän kirjoittaa todella sujuvasti ja minua miellyttävällä tyylillä. Murha kirjapiirissä on hyvä kirja kaikille jotka pitävät Agatha Criestie -tyyppisistä dekkareista ja tietenkin meille jotka olemme joskus olleet lukupiirissä!

Murha kirjapiirissä, Metropoliitta Panteleimon, 181 s., 2016, Myllylahti, Arvostelukappale kustantajalta

Kirjan teossivulle