Marja-Leena Mikkola: Helmenkantaja


Helmenkantaja on hyvin perinteisen tyylinen satukirja, vaikka tarina onkin kiinnitetty nykypäivään. Kääntäjänäkin tunnetun klassikkokirjailijan Marja-Leena Mikkolan (s. 1939) lastenromaani sijoittuu vedenalaiseen maailmaan.

Teoksen päähenkilö Reetta syöksyy yllättäen vedenalaiseen seikkailuun, kun Vesien Valtiatar ryöstää hänen pikkuveljensä Nestorin pinnan alle kasvattaakseen tästä uuden Veden Valtiaan.

Reetta, joka on aina tiennyt olevansa vedenneitojen sukua, hyppää Nestorin perässä jokeen pelastaakseen tämän Vedenemännän kynsistä. Tuodakseen veljensä takaisin hänen on kohdattava nykyinen Veden Valtias ja hankittava Vedenemännälle tämän oma poika takaisin.

Helmenkantaja on nimitys, jota Reetasta käytetään joen pohjalla. Hänellä on vedenalaisessa maailmassa toinen henkilöllisyys. Hän on Margaritifera, jonka tehtävä pelastaa veljensä joesta on tähtiin kirjoitettu.

Vedenalaisessa maailmassa Reetta kohtaa Veden Valtiaan ja Valtiattaren lisäksi monia muita myyttisiä olentoja, kuten uljaita vedenneitoja ja ihmistyttöjä uhkaavan Näkin. Helmenkantajaan on vaivattomasti liitetty vanhoja uskomuksia suomalaisesta kansanperinteestä.

Vaikka teos on pitkälti fantastinen ja taianomainen saturomaani, eletään vedenpinnan ylisessä maailmassa kuitenkin tavallista ja julmaa arkielämää. Reetan perheen vuokraaman huvilan ohi virtaa joki, jonka vesistöissä toiset näkevät rikkauksia, toiset suojelukohteen. Arvatenkin Reetta osallistuu myös jokisuiston ympäristönsuojeluun.

Helmenkantaja on lyhyydestään huolimatta hyvin rikas ja monipuolinen kertomus, jossa sekoittuvat fantasia ja satumaailma, myyttinen tarinaperinne ja luonnonsuojeluaate. Pinnan alla piilee toki myös tavanomaisia tunteita, kuten ihastumisia ja koti-ikävää.

Marja-Leena Mikkola: Helmenkantaja. Otava, 2014. 125 s. Lainattu kirjastosta.

Teoksen esittelysivulle