Marja Aapala: Sininen pallo


Marja Aapalan (s. 1954) toinen julkaisu Sininen pallo on viileän tuiskuinen fantasiaromaani, jonka tapahtumat sijoittuvat vuorotellen Oulun Karjasillan kaupunginosaan ja Silvania-nimiselle planeetalle.

Maan ja Silvanian välillä liikkuminen onnistuu sinisen pallon avulla. Tämä taikaväline on tarinassa ratkaisevassa asemassa, kuten myös Silvanian lumisen taikamaailman ihmeelliset olennot lumipardit, joita uhkaa ilkeämielinen velho Selina ja tämän mies Leo Kettunen.

Tarinalla on omat huvittavat puolensa. Leo ”Leijona” Kettunen on nimittäin alansa legenda, kuuluisa jääkiekkoilija, joka on juuri palannut kotikaupunkiinsa Ouluun ja perustanut kaupunkiin ihmeellistä Kutrix-sampoota valmistavan tehtaan.

Varsinainen tarina alkaa, kun Leon kotihuvilan naapurissa asuva utelias Riitta Koivu eksyy Onnelan huvilaan ja vapauttaa vahingossa Selinan taikavoimilta, jotka ovat kahlinneet tämän vuosikymmeniksi seinällä roikkuvaan muotokuvaan.

Leo ja Selina kohtaavat toisensa sattumalta Onnelan olohuoneessa. Leo on juuri palannut kotihuvilaansa. Selina taas yrittää etsiä käsiinsä kihlattuaan, siis Leon isoisää Alfred Kettusta, jonka äiti on aikoinaan vanginnut Selinan tauluun. Yhdessä Leo ja Selina virittävät kostonhimoisen suunnitelman.

Pian tarinaan liittyy myös Selinan ja Leon pojaksi väitetty Urri. Poika tutustuu salaa naapurin lapsiin, Riittaan ja tämän veljeen Anttiin. Selviää, että Urri on kidnapattu Silvanian planeetalta pantiksi lumipardeista, joita Selina tarvitsee taikavoimiaan vahvistaakseen.

Riitta ja Antti tulevat temmatuksi mukaan seikkailuun. He päätyvät lopulta Silvanian planeetalle noutamaan apua planeetan kuninkaalta ja Urrin isältä Urr-Murr-Dhurrilta.

Lasten on vaikea saada kyyniset silvanialaiset uskomaan, että he ovat kotoisin toiselta planeetalta. Kukaan ei tunnu uskovan, että muilla planeetoilla saattaisi olla vastaavankaltaista elämää kuin Silvaniassa. Lasten pelastusoperaatiota pidetään pelkkänä leikkinä ja huijausyrityksenä.

Sininen pallo on lähitulevaisuuteen sijoittuvaa fantasiaa. Tarinan nykyaikaa eletään vuonna 2041, jolloin Riitan ja Antin ystävä Riku, kirjailijanimeltään Richard Bell, valmistelee romaania Oulun tapahtumista 20 vuotta aikaisemmin. Tarinalla on siis kehyskertomus, josta käsin Riitta ja Antti kertovat vuoteen 2021 sijoittuvaa tarinaa.

Aapalan saturomaani on keitetty kasaan perinteisistä fantasia-aineksista. Siihen sisältyy maaginen portti rinnakkaismaailmaan ja taikakalu, jolla se avataan. On muodonmuutostaikoja, ihmeellisiä eläintenkaltaisia olentoja, mahtavia velhoja sekä taianomaisen luminen kaupunki, johon tapahtumat sijoittuvat.

Yliluonnollisten ainesten lisänä tarinaa tuovat lähelle lukijaa arkiset aiheet ja tapahtumat, kuten naapurin Koivujen perhe-elämän kuvaus ja Leo Kettusen omaperäinen hahmo kuuluisana paluumuuttajana, joka sotkeutuu hämäriin taikoihin.

Aapalan romaanin kieli on neutraalia, mikä sopii hyvin monipuolisista aineksista kasatulle romaanille. Yksinkertainen kieli edistää teoksen luettavuutta ja jättää tilaa juonenkäänteille.

Marja Aapala: Sininen pallo. Nordbooks, 2016. 203 s. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle