Mari Kätkä, Ulla Piispanen, Tuomas Kesälä & Sari Airola: Hilla ja Liisi


Hilla ja Liisi on uudenlainen musiikkikirja lapsille. Mukana on koko tarvittava kokonaisuus: laulujen sanat ja sävelet; hauskat hahmot, joiden tarkoituksena on sitoa irralliset laulut kokonaisuudeksi; sekä CD-äänilevy, jolla Kymi Sinfonietta -orkesteri esittää kappaleet.

Kappaleet ovat Mari Kätkän, Ulla Piispasen ja Tuomas Kesälän käsialaa. Laulumelodiat ovat yksinkertaisia, ja sanoituksissa on paljon toistuvia piirteitä, joiden avulla laulut on helppo opetella ulkoa.

Teoksen kappaleet on punottu Hilla ja Liisi nimisten peikkomaisten hahmojen ympärille. Hillasta ja Liisistä tulee väistämättä mieleen Pessin ja Illusian kaltaiset keijukais- ja peikkosadut. Sari Airolan kuvittamat hahmot toimivat ikään kuin kirjan maskotteina ja laulujen äänenä.

Suoranaista tarinallisuutta hahmoista ei ole otettu irti, vaan laulut kertovat anekdoottimaisesti yksittäisistä arjentoimista ja juhlahetkistä. Yhdessä laulussa hammas irtoaa, toisessa tanssitaan ystävän kanssa. Laulujen teemoissa toistuvat ystävyys ja yhdessäolo.

Tarinallisuutta hyödyntämällä äänitteestä olisi saanut mukavan satulevyn, jota kuuntelemaan voisi pysähtyä pidemmäksikin aikaa. Tavallaan teos toimii näinkin. Kappaleiden järjestystä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan voi lauleskella sieltä täältä. Laulut toimivat myös yksittäin ja irroitettuna kokonaisuudesta.

Kirja ja äänite sopivat sekä kotikäyttöön että esimerkiksi päiväkotiin tai kouluun leikki-ikäisille lapsille. Hauskinta on, jos lapset keksivät itse kappaleeseen sopivan leikin tai tanssin. Itsessään teos ei kannusta muuhun kuin musiikilliseen huvitteluun.

Kymi Sinfoniettan soittama ja Alba Recordsin äänittämä musiikki herättää huomiota korkealla laadullaan. Orkesterimusiikki lastenlevyllä on omaperäinen ja rohkea ratkaisu. Äänitettä kuunnellessa on helppo aloittaa lapsen kanssa keskustelu orkesterimusiikista. Esimerkiksi soittimien arvuuttelu on varmasti lapsille mielenkiintoinen lähestymistapa orkesterimusiikin saloihin. Klassinen musiikki voi tulla tutuksi kuin huomaamatta.

Teos on huolella rakennettu kokonaisuus, jossa on todella panostettu laatuun. Sen multimodaalisuus herättelee eri aisteja. Yhdessä erilaiset moodit tuottavat pirteän ja jopa railakkaan kokonaisuuden. Sari Airolan kuvitukset ovat värikkäitä ja satumaisia. Laulujen sanat puolestaan lystikkäitä ja rallattelevia. Musiikki tuo teokseen oman lisänsä; kuorolaululla korostetaan yhdessäolon ja yhdessä laulamisen tuottamaa iloa.

Mari Kätkä, Ulla Piispanen, Tuomas Kesälä & Kymi Sinfonietta: Hilla ja Liisi. Kuvitus: Sari Airola. Teos, 2017. Mukana CD-levy, kesto 35:00 min. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle