Maijaliisa Dieckmann: Ville Romunen ja Sibeliuksen kadonnut sävel


Maijaliisa Dieckmann (s.1934) tunnetaan runsaasta lasten- ja nuortenkirjojen tuotannosta. Erityispiirteinä hänen teoksissaan näkyvät opettavaisuus ja historiallisuus. Dieckmannin historialliset nuortenkirjat ovat laadultaan ainutlaatuisia.

Ville Romunen -sarjassa on tähän mennessä ilmestynyt jo yhdeksän teosta. Uusi osa sarjaan on luvassa jälleen keväällä, kun juhlavuoden kunniaksi Kustannus-Mäkelä julkaisee teoksen Ville Romunen ja mummo itsenäisyyttä juhlimassa.

Ville Romunen ja Sibeliuksen kadonnut sävel ilmestyi jo alkuvuodesta kuin jatkona Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuodelle 2015.

Lasten seikkailuromaanissa viiletetään tällä kertaa Tuusulanjärven rantamaisemiin. Mummo Mutikainen on kutsunut Villen ja tämän naapurin Lillin mukaan aarteenetsintään Sibeliuksen kotitaloon Ainolaan.

Mummo on kuullut radiosta, että Sibelius olisi säveltänyt 109 yksinlaulua, mikä tuntuu mummosta mahdottomalta luvulta. Hän uskoo, että kadonneen sinfonian tapaan on olemassa vielä yksi kadonnut laulukin, sillä mummon mielestä Sibeliuksen kaltainen säveltäjänero olisi eittämättä pyrkinyt sävellyksissään tasalukuun.

Opettavaiseksi käy tämäkin tarina, kun mummo Mutikainen esitelmöi retken aikana Sibeliuksen säveltäjän urasta ja perheen elämästä Ainolassa.

Jotta kyse olisi tosiseikkailusta, on mukaan mahduttava myös muutama kommellus. Mummo Mutikainen värikkään persoonansa ansiosta loihtii aikaiseksi kohtauksen jos toisenkin onnistuen ajamaan Ainolan oppaat ahtaalle.

Dieckmannin pettämätön taustatyö ja Sibeliuksen elämää valottavien faktojen sievä ripottelu tarinan lomaan tekevät teoksesta viehättävän ja viihdyttävän lastenromaanin. Jälleen  kerran on todistettu, että lastenkirja voi olla samanaikaisesti hauska ja sivistävä.

Romaanin teksti on helposti seurattavaa, joten teos sopii aivan nuorillekin lukijoille. Raimo Huittisen piirroskuvitus tuo jännällä tavalla mielikuvitusta mukaan tarinaan.

Maijaliisa Dieckmann: Ville Romunen ja Sibeliuksen kadonnut sävel. Kustannus-Mäkelä, 2016. 123 s. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle