Maia Raitanen: Happamia, sanoi kettu – Suomen viehättävin nisäkäskirja


Maia Raitanen on tullut aiemmin tunnetuksi muun muassa aiemmista tietokirjoistaan Sano muikku! – Suomen viehättävin kalakirja sekä Valas, valas! – Maailman viehättävin valaskirja. Valaskirjan jälkeen kunnianhimoisuus on hieman laimentunut ja nyt uusi Happamia, sanoi kettu onkin vain ”Suomen viehättävin nisäkäskirja”.

Teos alkaa hieman omituisesti, jos sitä lähtee lukemaan lineaarisesti alusta alkaen. Aivan aluksi selvitetään, miten nisäkkäät ovat ilmestyneet maapallolle. Tarina alkaa hyvin kaukaisesta ajasta, kun maalla ei ollut vielä eläimiä ollenkaan.

Elämän alkulähteiltä historia kelataan nopeasti nykyaikaan. Johdannossa valotetaan lisäksi nisäkkäiden luokittelun periaatteita ja historiallisia kiinnekohtia sekä nisäkkäiden tuloa Suomeen.

Nisäkkäät on jaoteltu teoksessa lajien tieteellisen luokittelun perusteella. Kirja etenee piennisäkkäistä pikku hiljaa kohti suurempia petoeläimiä ja sorkkaeläimiä. Huolellisesti teoksessa on mainittu hylkeitten lisäksi myös ainut Suomessa esiintynyt valaslaji, pyöriäinen, jota tosin nykyään havaitaan vain kolme tai neljä kertaa vuodessa.

Suomen viehättävimmän nisäkäskirjan titteli liittyy olennaisesti kirjan kuvitukseen. Kuvitusta on teoksessa kahdenlaista. Lähes jokaisesta nisäkäslajista löytyy tarkka lajipiirteitä kuvaava piirros, joka auttaa lajin tunnistuksesssa. Lisäksi teoksesta löytyy yhden ruudun sarjakuvastrippejä, joissa eläimet saarnaavat toisilleen eläinten oikeuksista ja heittelevät ilmoille filosofisia pohdintojaan.

Kuvitusosuus onkin ehdottomasti teoksen parasta antia. Siinä mielessä kirja sopii parhaiten selailtavaksi, ei ehkä niinkään lajitiedon hankintaan. Kustakin eläinlajeista on kerrottu vain muutamalla rivillä. Aikuisille suunnattu teos sopii myös kouluikäiselle ensimmäiseksi tietokirjaksi Suomen nisäkkäistä. Kouluikäisen käsissä jotkut vitsit saattavat tosin mennä ohi.

Maia Raitanen: Happamia, sanoi kettu. Suomen viehättävin nisäkäskirja. Into 2017. 145 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle