Lena Frölander-Ulf: Minä, Muru ja metsä


9789515237965Minä, Muru ja metsä on pienen ihmisen kauhutarina. Se on eräänlainen kummitusjuna, jonka kyytiin voi astua. Kirjassa parasta on se, että kyydistä voi hypätä pois kesken kaiken, jos matka muuttuu liian pelottavaksi.

Lena Frölander-Ulfin kuvakirja on mustanpuhuva ja mystinen pieni kertomus mökkeilystä ja metsäpissalla käynnistä. Aihe on oikeastaan aika hassu. Kirjan nuorta kertojaa pelottaa käydä yksin pimellä metsässä pissalla. Onneksi mukaan tueksi ja turvaksi lähtee edes Muru-koira.

Lapsen mielikuvitus pääsee valloilleen metsän siimeksessä. Huojuvat puut muuttuvat eläviksi ja alkavat puhua, lammen rannalla huhuilee Näkki ja kallion sisältä kohoaa esiin jättiläismäinen vuorenpeikko. Lopulta rohkeus kuitenkin voittaa ja mielikuvitusolennot katoavat. Lapsi saa pissata rauhassa kirkkaan tähtitaivaan alla.

Kirjan lähtökohta on tosielämässä yleinen. Vanhemmat nauttivat mökillä eristyksissä elämisestä ja luonnon rauhasta, tyrskyävästä merestä ja illan hämäryydestä. Lapsi näkee asiat toisin. Meri muuttLuu pelottavan myrskyisäksi pienenkin tuulenviren myötä, ja pimeässä ei ole mitään muuta kuin pelättävää.

Frölander-Ulfin kuvitus on toteutettu raapetöinä ja akvarelleina. Tyyli sopii hienosti kummitusaiheiseen lastenkirjaan. Maanläheiset värit tuovat ihmeen paljon valoa pimeyteen.

Lena Frölander-Ulf: Minä, Muru ja metsä. S&S, 2016. Arvostelukappale kustantajalta.

Kirjan teossivulle