Leena Ståhlberg & Marjaana Herlevi: Omannäköinen elämä. Näin teet hyviä valintoja.


Moni meistä joutuu tahtomattaan vaikeiden kysymysten äärelle. Valintojen tekeminen ei aina ole helppoa. Itselleen sopivaa vaihtoehtoa voi olla vaikea tunnistaa.

Leena Ståhlbergin ja Marjaana Herlevin teos Omannäköinen elämä. Näin teet hyvä valintoja. kannustaa ottamaan selvää itsestään ennen valintojen tekemistä.

Ståhlberg kutsuu omaa ammattiaan suunnannäyttäjäksi ja Herlevi puolestaan elämäntehtäväetsijäksi. Kirjoittajilla on siis kokemusta monenlaisesta ura- ja opinto-ohjauksesta.

Omannäköinen elämä rakentuu vahvan itsetuntemuksen perustalle. Tämän vuoksi ihmisen on tunnistettava omat unelmansa ja tavoitteensa. Oman itsensä kuunteleminen on tärkeää.

Unelmien ja tavoitteiden lisäksi on oltava tietoinen omista arvoista ja asenteista. Unelmatyö voi löytyä oudostakin osoitteesta, kun alkaa pohtia omia kiinnostuksenkohteitaan.

Aktiiviseen omaan itseensä tutustumiseen kannustavat kirjan lukuisat harjoitustehtävät. Kirjan käyttäjä pääsee kirjoittamaan ja askartelemaan auki omannäköistä elämää.

Teos sopii hyvin sellaiselle henkilölle, joka on elämänsä risteyskohdassa: koulunsa päättävälle nuorelle, työsuhteensa päättävälle tai päättämisestä haaveilevalle ja uuden alun edessä olevalle tai sellaista kaipaavalle aikuiselle.

Oman tien löytämisen harjoittelua siivittävät inspiroivat elämäntarinat. Teos on ajan hermoilla. Teoksssa kerrotaan muun muassa sellaisista ”vaikeuksien kautta voittoon” – ja menestystarinoista kuin Pekka Hyysalosta ja hänen FightBack-brändistään sekä Reetta Kivelästä ja Maija Itkosesta ja heidän Nyhtökaura-hittituotteestaan.

Ohjeet jatkuvat myös kirjan ulkopuolelle. Sen lisäksi, että kyse on lukijaansa jatkuvasti aktivoivasta teoksesta, teos sisältää paljon hyödyllisiä linkkejä, joiden avulla lukija voi vielä laajentaa tietämystään.

Omannäköinen elämä kertoo monista itsestäänselvistä asioista. Tärkeintä onkin se tapa, jolla asioista kerrotaan ja innostetaan lukijaa tarttumaan toimeen viipyilemättä.

Leena Ståhlberg & Marjaana Herlevi: Omannäköinen elämä. Näin teet hyvä valintoja. PS-kustannus, 2017. 207 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle