Leena Parkkinen: Pikkuveli ja mainio harharetki


Pikkuveli ja mainio harharetki alkaa kummallisista olosuhteista. Ollaan suoviidakon keskellä tutkimusmatkalla kohti tuntematonta. Pikkuveli ja Kreivitär seikkaileivat kameroineen keskellä hassunkurista ja omalakista viidakkoa.

Kreivittären aikomuksena on löytää uusi eläinlaji ja kuvata matkastaan dokumenttielokuva. Pikkuveli saa luvan toimia kuvaajana.

Matkan varrella mukaan tarttuu pieni apina ja vastaan luikertelee vaaralliselta vaikuttava muinaiseläin: suonsilmärusettianakonda. Sitten tarina yhtäkkiä katkeaa ja leikkaantuu tavalliseen aamupalapöytään.

Koko tutkimusmatka tapahtuu värikkäässä mielikuvitusmaailmassa, ja Kreivitär onkin oikeasti pikkuveljen isosisko. Aamupalapöydästä siirrytään hetkessä takaisin seikkailun pyörteeseen.

Pikkuveli ja mainio harharetki on toinen lastenkirja Leena Parkkiselta. Veikeästä kuvituksesta puolestaan vastaa Jussi Karjalainen. Molemmat taiteilijat voisi nimetä tasapuolisesti teoksen tekijöiksi. Teksti ja kuvitus toimivat parhaiten yhdessä selventäen välillä villinä eteenpäin laukkaavaa tarinaa.

Kirjan mielikuvituksellinen kertomus on kirjoitettu hyvin rikkaalla kielellä. Lastenkirjaksi teos on yllättävän haastava. Se sopii lapselle paremmin kuunneltavaksi kuin itse luettavaksi. Ääneen luettuja kimurantteja sanoja ja ilmaisuja on hauska maiskutella kielenpäällä. Parkkisen käyttämä kieli on runsasta ja värikästä. Sen sisäistäminen vaatii keskittymistä. Onneksi hullunkurinen tarina pääsee nopeasti vauhtiin ja varastaa huomion.

Pikkuveli ja mainio harharetki kertoo kiehtovasti ja mukaansa tempaavasti mielikuvituksen rikkaudesta, lapsuuden iloista ja myös pahimpien pelkojen kohtaamisesta.

Pikkuveli ja Kreivitär hahmojen niminä kertovat jo jotain sisarusten arvohierarkiasta. On rankkaa olla pikkuveli, jos isosisko kuvittelee olevansa Kreivitär. Silloin matka mielikuvitusmaailmaan voi auttaa. Karjalaisen etevä kuvitus tulee avuksi, kun haluaa kuvitella itsensä ihmeotusten keskelle.

Teos on kokonaisuudessaan mainio sekoitus absurdia ja hölynpölyä. Samalla se tulee ilmaisseeksi hyvin oivallisesti, millaista on olla lapsi rasittavien sukulaisten keskellä: ”Sukulaiset ovat joskus rasittavia. Siksi kannattaa olla muinaiseläin, jonka kaikki sukulaiset ovat kuolleet sukupuuttoon.”

Leena Parkkinen: Pikkuveli ja mainio harharetki. Kuvitus: Jussi Karjalainen. Teos, 2017. 48 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle