Lars Strang: Yhteen taotut


Koska olen parin viime vuoden aikana kiinnostunut historiallisista romaaneista, ei liene ihme että Lars Strangin romaani Yhteen taotut kiinnosti minua kovasti heti kun kuulin siitä. Strang ei ollut minulle tuttu nimi kirjailijana ennestään, mutta nyt lienee selvää että minun on luettava myös rikosromaanite jotka Strang on kirjoittanut – tällä miehellä on nimittäin kynä hallussa.

Yhteen taotut vei minut niinkin kauas kuin vuoteen 1655. Se vei minut Pohjanmaalle, tarkemmin sanottuna Kokkolaan ja tutustutti minut pohjalaisen Antti-seppään sekä hänen kihlattuunsa Ainiin. Strang kertoo romaanissaan Antin kasvutarinan – unohtamatta kuitenkaan Raja-Karjalasta vainoja paenneen Ainin tarinaa, johon Strang paneutuu myös huolella. Yhteen taotuissa on monta ulottuvuutta: se on historiallinen seikkailuromaani, rakkaustarina ja kasvutarina. Kun nuo kolme seikkaa nivotaan yhteen, saadaan aikaan hieno paketti.

Takakannessa mainitaan Yhteen taottujen maailman olevan sukua Mika Waltarin romaaneille, johon tosin minä en osaa ottaa kantaa. Waltaria en ole lukenut (vielä), mutta jonakin päivänä aion vielä tarttua Sinuhe Egyptiläiseen. Jotain suurta kuitenkin Yhteen taotuissa on, niin vahva ja aito Strangin historiankuvaus on. Yhteen taotut olikin minulle aikamatka, jota lukiessani näin pohjalaiset maisemat silmieni edessä.

1600-luku ei ole minulle alkuunkaan tuttua. Viime vuosikymmenet tunnistan jo, kiitos monien lukemieni lähihistoriaa käsittelevien romaanien, mutta koska en oikein ollut hereillä koulun historian tunneilla oli tämä pidempi matka historiaan jotain aivan uutta. Siksi olikin ilo että Strang käsittelee aihetta juuri tällä tavalla: hän avaa historialliset tapahtumat tarpeeksi yksityiskohtaisesti, että tällainenkin lukija kuten minä, ymmärtää ne. Samalla Strang käsittelee tapahtumat henkilöiden kautta, jolloin ne muuttuvat yhtäkkiä todella kiinnostaviksi. Juuri tämän takia luen historiallista kirjallisuutta – oppiakseni!

Strang osaa kirjoittaa. Hän on sijoittanut Yhteen taottuihin juuri sopivasti vauhtia ja romantiikkaakin, ettei kirjassa käsitelty aikakausi tunnu liian… noh, historialta, vaan Yhteen taotut on hienosti kirjoitettu, juonellisesti erittäin vetävä romaani jonka lukee melkeinpä ahmien – olihan minun saatava tietää miten Antin ja Ainin käy. Luin kirjaa tilanteessa jossa todella tarvitsin jotain hyvää luettavaa, enkä olisi voinut kuvitella parempaa kirjaa siihen hetkeen kuin Yhteen taotut. Joka todella nielaisi mukanaan.

Yhteen taotut on todella hyvä romaani historian ystäville. Sitä voi kuitenkin suositella myös sellaiselle, jolle historia ei ole rakas eikä tuttu – sillä Strang tarjoaa hienon opintomatkan 1600-luvulle. Yhteen taotut ei ole raskas teos, painavasta ajasta huolimatta, vaan jouheva ja ahmittava. Suosittelen lämpimästi!

Yhteen taotut, Lars Strang, 382 s., 2016, Kustannus Aarni, Arvostelukappale kustantajalta