Dekkariviikko: Joonas Koskimaa: Sankaripoliisin kuolema

 09.06.2016
Lukutoukka Krista

Omalta osaltani dekkariviikko pyörähti käyntiin jo sunnuntaina, kun otin käsiini viikon ensimmäisen dekkarin. Tällä viikolla vietetään siis ainakin meidän bloggareiden keskuudessa dekkariviikkoa, jolloin blogeissa näkyy ehkäpä tavallista enemmän jännityskirjallisuutta – kannattaa siis lueskella blogeja jännittävien lukuvinkkien toivossa. Suomi lukee -sivullekin ehtii loppuviikon aikana vielä muutama uutuusdekkareita koskeva bloggaus, joista ensimmäisenä kerron Joonas Koskimaan uudesta Sankaripoliisin kuolemasta.

Joonas Koskimaan esikoisromaani ei olekaan mikään ihan tavallinen dekkari. Toki kirjan keskiössä on kuolema: eläkkeelle jäänyt sankaripoliisi Kari ”Kapu” Karhula löytyy asunnostaan kuolleena, ja vanhempi konstaapeli Aleksi Miettinen saa tapauksen tutkittavakseen. Kapun kuolema vaikuttaa ensin itsemurhalta, mutta Aleksi päätyy silti penkomaan tapausta syvemmälle. Hän löytääkin koko kimpun salaisuuksia, petoksia ja korruptiota, asioita joihin hän ei tämän sankaripoliisin yhteydessä uskonut törmäävänsä. Lopulta aukeavat myös Aleksin omat haavat.

Joonas Koskimaan esikoisromaani on erittäin kiinnostava tapaus. Se ei ole mikään ihan perinteinen dekkari jossa tapahtuu murha ja poliisi selvittelee asiaa – vaikka toki pohjalla on tämänkaltainen tapahtuma. Sankaripoliisin kuolemassa mennään todella paljon syvemmälle poliisin työhön ja poliisilaitoksen hierarkiaan, sukelletaan sellaisiin kiemuroihin joihin en ainakaan minä ole dekkarissa ennen törmännyt. Sankaripoliisin kuolema ei olekaan mikään varsinaisesti viihdyttävä dekkari, vaan kirjassa mennään astetta vakavampiin kuvioihin.

Sankaripoliisin kuolema on tummasävyinen dekkari, jossa revitään auki niin kuolleen sankaripoliisin, kuin tapausta tutkivan Aleksinkin haavat. Samalla saa lukija varoa ettei hänen omiaankin haavoja revitä auki, sillä niin osuvasti Koskimaa kipeitä asioita käsittelee. Kipeillä asioilla ei kuitenkaan kirjassa varsinaisesti herkutella, vaan niistä kerrotaan osuvasti ja sattuvasti – mutta silti haavat repäistään auki eikä niitä jäädä kaivelemaan.

Sankaripoliisin kuolema sopi hyvin dekkariviikkoon. Yritän lukea tällä viikolla mahdollisimman erilaisia dekkareita, sillä jos lukisin vain perinteisiä murhatarinoita, kyllästyisin todennäköisesti parin kirjan jälkeen. Koskimaan dekkari on kuitenkin ainakin minulle uniikkia tavaraa, eikä varmasti ainakaan tällä viikolla tule toista samanlaista vastaan. Vaikka en varsinaisesti mieltäisikään Sankaripoliisin kuolemaa viihdyttäväksi dekkariksi, sopii se erittäin hyvin vaikkapa sateiseen kesäpäivään sohvannurkassa luettavaksi: kukapa dekkarihullu ei tahtoisi sukeltaa poliisilaitoksen hierarkiaan ja valtasuhteisiin?

Sankaripoliisin kuolema, Joonas Koskimaa, 261 s., 2016, Myllylahti, Arvostelukappale kustantajalta

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)