Kirsti Kuronen: Paha puuska

 14.12.2015
Lukutoukka Krista

Joskus vaan käy niin, että joku kirja unohtuu kirjahyllyyn. Että sen sujauttaa sinne, tarkoituksena lukea se piankin, mutta sitten se jostain syystä jää kirjojen väliin, lukemattomana. Kirsti Kurosen Pahan puuskan kanssa kävi juuri näin – se kiinnosti minua kovastikin, mutta sitten, ehkä pienen kokonsa vuoksi, se jäi toisten kirjojen väliin. Onneksi nyt, kun kävin läpi hyllyni kirjoja, Paha puuska tuli eteeni. Mikä helmi tämä pieni kirja onkaan!

Paha puuska on nuortenkirja, mutta aivan yhtä hyvin se käy aikuiseenkin makuun. Se on runomuotoon kirjoitettu teos, jonka kansikin on vaikuttava, sisällöstä puhumattakaan. Kirjassa puhujana on Hilla, nuori tyttö, jonka veli Lauri on kuollut. Jäänyt junan alle. Eli voin sanoa: Paha puuska on vavahduttava, tunteisiin vetoava teos, joka on paljon suurempi kuin sivumäärä antaisi olettaa.

Vaikka kirjan lukeminen ei viekään kovin kauaa aikaa, ja sen lukee yhdeltä istumalta, jää Paha puuska aivan varmasti kummittelemaan mieleen pitkäksi aikaa. Hilla on kertojana väkevä, sellainen jonka sanat jäävät mieleen asumaan, ja Lauri… minäkin tutustuin Lauriin hyvin, vaikka hän oli kirjan alkaessa jo kuollut. Olisin halunnut tuntea Laurin hänen ollessa elossa.

Kyllä, Paha puuska on fiktiivinen teos. Mutta silti, parhaat kirjat ryömivät ihon alle, niiden hahmoista tulee todellisia. Hahmoista tulee sellaisia, että heidät näkee kasvojen edessä kirjaa lukiessa, ehkä myöhemmin miettii miten hahmojen elämä jatkuu. Hillan elämästä Kuronen onneksi antoikin pientä vinkkiä.

Kun aloitan kirjan, merkkaan sen aina luettavaksi goodreads palveluun. Niin tein nytkin, ja katsoin samalla miten kaverit ovat kirjaa arvioineet. Emme ole hetkeen kirjatoverien kanssa olleet näin pitkälti samaa mieltä mistään kirjasta – arvioissa näkyi neljää ja viittä tähteä. Paha puuska todellakin on viiden tähden kirja, sillä siinä on kaikki: siinä on tarina, koskettava ja liikuttava. Siinä on myös hyvät hahmot, Hilla ja Lauri. Ja sitten siinä on kieli, tapa kertoa. Kirsti Kuronen on äärimmäisen lahjakas kertoja, myös runomuodossa. Tai ehkä juuri siinä?

Eihän tätä liikuttumatta voi oikein lukea. Eikä vaikuttumatta. Lämmin, lähes käsiä polttava suositus!

Paha puuska, Kirsti Kuronen, 75 s., 2015, Karisto, Kustantajalta

Tästä kirjan teossivulle.

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)