Kari Hotakainen : Lastenkirja


Kirja Kansi

Mielikuvitus on voimavara, näkökulmien monipuolistaja ja mahdollisuuksien antaja. Kun aikustumme ja leikit leluilla loppuu, jääkö jokin osa tuosta taikavoimasta pois matkasta? Lapset uppoutuvat omiin mielikuvitusmaailmoihinsa, joihin vanhemmat voivat kyllä lähteä mukaan, mutta onko toinen jalka peruuttamattomasti aikuisuuden oven raossa?

Onneksi tähän on lääke. Siltalan julkaisema uusintapainos Kari Hotakaisen 90-luvulla kirjoittamasta Lastenkirjasta vie maailmaan, johon haluaa palata uudelleen, jopa jäädä. Maailmaan, jossa Tollohko maalaa katsojaa huimaavia tauluja, Humppa-Veikko syö aamukahvia ja juo puuroa päälle, ja lapset raaputtavat karvalankamatolla makaavaa Isää, jolla on liian paksu nahka. Lukija saa hekottaa ääneen, mutta myös pysähtyä ajatusten liikuttavuuden edessä.

”Hyvästeltyään vanhempansa Petri tunsi itsensä kevyeksi. Autio sydän kansoittuu hitaasti, Petri ajatteli. Mutta sydän on kaikista tavaroista lujin, se kestää hakkaamisen, hukkaamisen ja pumppaamisen ja jos et vierekkäin halua olla, voit olla lähekkäin; hetken, vuoden tai minuutin. Näin ajatteli Petri Kurki, joka on helppo piirtää: musta viiva valkealla paperilla.”

Kirjailijan teksti tuo mieleen Fingerporin yhdistettynä lasten mielikuvitusleikkeihin, joissa inhimillistetään tavaroita ja elottomia asioita kummallisiKirja aukeamaksi hahmoiksi. Lukukokemus on niin eloisa, että Lastenkirja on ehdottomasti Jokaisen Aikuisen kirja. Priit Pärnin lystikkäät kuvitukset sopivat tekstin lomaan kuin nenä päähän.

Kari Hotakainen – Lastenkirja. 127 s. Siltala, 2016, alkup. 1990. Kuvitus Priit Pärn. 

Kirjan esittelysivulle