Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme


Olimme ihan suunniltamme Karen Joy Fowler Suomentanut Sari Karhulahti 363 s. 2015 Tammi, Arvostelukappale

Olimme ihan suunniltamme oli kirja, joka herätti kiinnostuksen oikeastaan vasta silloin, kun huomasin Instagramissa ystävieni lukevan kirjaa. Pitihän sitä heti mennä googlettamaan ja tutkimaan, mikä kirja on mennyt katalogeissa ihan ohi, ja heti tuntui siltä että tässä kirjassa voisi olla sitä jotain.

Enemmän kirjan juonesta voi lukea teossivulta, mutta se mikä minua eniten kirjassa kiinnosti oli se, että Olimme ihan suunniltamme kertoo nuorista, olematta kuitenkaan nuortenkirja. Päähenkilönä kirjassa on Rosemary, joka kirjan nykyhetkellä taitaa olla kaheksantoista vuotta. Kuitenkin, kirjassa kerrotaan aina Rosemaryn lapsuuden päivistä saakka, joten aavistuksen verran kasvutarinaakin on mukana.

Mikä oli kirjassa parasta? No se suuri yllätys, joka kerrotaan ikään kuin ihan sattumalta, kun on jo päässyt hyvin lukemisen vauhtiin ja luulee tietävänsä paljonkin kirjasta. Se tulee ihan puun takaa, yllätyksenä, saa hymyilemään ja ehkä vähän naurahtamaankin. Se oli parasta kirjassa. Mutta koska en halua pilata keneltäkään tätä yllätystä, en tietenkään sitä paljasta. Toivottavasti muutkaan kirjaa bloggaavat eivät sitä tee!

Mutta vaikka mukana oli tuo yllätys, vaikka käännös oli onnistunut ja Fowlerin juonenkuljetus oli ihan onnistunutta, vaikka Rosemary oli hyvä tyyppi… niin silti. Olimme ihan suunniltamme ei tarjoillut sellaista elämystä kuin olisin siltä toivonut. Se ei missään nimessä ole huono kirja, sillä siinä oli niin paljon hyviä puolia. Minä en silti saanut siitä tarpeeksi irti, että olisin ihan täysillä nauttinut siitä, että se olisi kantanut siivillään kevyesti. Jossain vaiheessa jopa aloin miettiä, milloin pääsisin lukemaan seuraavaa kirjaa.

Ehkä Olimme ihan suunniltamme tarjoilisi täydellisen kokemuksen vähän nuoremmalle lukijalle. Sellaiselle nuorelle aikuiselle, joka haluaa lukea jotain hieman erilaista. Hieman erilaisen kasvutarinan. Joka haluaa lukea aikuisille suunnattua kirjallisuutta, muttei kuitenkaan ole vielä valmis raskaisiin romaaneihin. Sellaiselle minä tätä suosittelen, sillä minä olisin varmasti nuorempana tästä tykännyt. Toivonkin, että kirja löytäisi tiensä myös nuorten osastoille kirjastoihin, joissa sen voisivat poimia mukaansa nuoret jotka eivät vielä käy aikuisten osastolla.

Jo tuon yllätyksen, josta aiemmin kirjoitin, takia kirja kannattaa lukea!

Tästä teossivulle.