Kaisa Haatanen: Ylipainolisämaksu

Tiedättehän mottoni ”onnea on kun on hyvä kirja kesken”? No, onnea on myös kun on aloittamassa kirjaa jonka jo etukäteen arvaa hyväksi. Onnea on myös aloittaa blogikirjoitus kirjasta johon on ihastunut todella kovasti. Sellaiset ovat kirjanörtin suuret onnet!

Ylipainolisämaksu on Kaisa Haatasen toinen kirja. Hänen esikoisromaanistaan tuttu Tytti on päähenkilö myös Ylipainolisämaksussa, ja nyt Tytti kertoo matkustamisesta ja siihen liittyvistä asioista. Hän kertoo eri matkustuskohteista, ihanista ja kamalista. Hän kertoo myös matkaseuralaisista – bilettäjäkaverista, niuhottajasta, ihanasta ja kamalasta perheestä ja tietysti äidistä. Onneksi matkaseuralaisena on ollut myös poikaystäviä, joiden kanssa matkustaminen on hieman erilaista – nuoruuden sulhasen äiti ei sen sijaan ehkä ole unelmaseuralainen matkustaessa. Mistä tulee nimi ylipainolisämaksu? No, kyllähän kaikki matkustaneet tietävät että se vain pitää maksaa aina silloin kun siihen tilanteeseen joutuu. Sen tietää myös Tytti.

Meikkipussin pohjalta ihastutti. Se sai minut ihastumaan Kaisa Haataseen kirjailijana ja tietysti mahtavaan Tyttiin. Vaikka Meikkipussi ei ollutkaan ehkä suunnattu minun ikäisilleni lukijoille, nauraa rätkätin kirjan kanssa moneen otteeseen. Johtuneeko tuosta ikäkysymyksestä vai mistä, niin Ylipainolisämaksu se vasta minun sydämeni veikin.

Vaikka viimeisestä ulkomaanmatkastani onkin aikaa, löytyy kokemusta matkustelusta silti. Jotkut tilanteet joihin Tytti kirjassa joutuu tuntuvat tutuilta ja niille joista ei ole kokemusta – ne pystyin kuvittelemaan hyvin. Suurin osa omista matkakokemuksistani on kuitenkin loppujen lopuksi hyvin positiivisia, joten parhaiten pystyin nauramaan niille asioille, joissa pystyin vain kuvittelemaan Tytin eri tilanteisiin. Joillekin Ylipainolisämaksu on varmasti jollain tapaa omien muistojen verestämistä ja vertaistuen hakemista, mutta minulle tämä oli ennen kaikkea tolkuttoman hauska kirja. Paluu Tytin seuraan.

Kaisa Haatanen on aivan hemmetin hauska kirjailija ja hänen luomansa Tytti on ihana tyyppi. Taas, Ylipainolisämaksua lukiessani, en voinut olla miettimättä kuinka paljon Tytissä on kirjailijaa itseään. Mietin sitä vieläkin tätä kirjoittaessani ja tulen varmasti palaamaan aiheeseen mielessäni moneen otteeseen. Ylipainolisämaksun luettuani toivon todella kovasti että Tytissä olisi ainakin jonkin verran totuuspohjaa, sillä kirjassa on luku jossa Tytti on Doctor Who Expossa, Englannissa. Minä, Doctor Who -fani, lähestulkoon pompin sohvalla lukua lukiessani ja itkin melkein kateuden kyyneleitä kun ajattelin että Tytti, tai Kaisa Haatanen, on päässyt tuohon mahtavaan tapahtumaan. Psst, Tytin lempitohtori on David Tennant. Hän on toki ihana, mutta Matt Smith on vielä ihanampi. Että sellaista.

Ylipainolisämaksu on kyllä viiden tähden kirja. Se tulee pysymään hyllyssäni, sillä tämä on kirja johon voin palata silloin kun on paha mieli ja haluaisi lukea jotain hauskaa. Ylipainolisämaksua voi nimittäin hyvin lukea vain yhden luvun verran (ehkä tulen palaamaan tuohon Doctor Who Expo -lukuun aika usein) ja sitten siirtyä jonkin muun kirjan pariin. Uskon että Ylipainolisämaksu on myös hyvää lääkettä lukujumiin, silloin kun tuntuu ettei mikään muu kirja auta, niin tämä kyllä varmasti tepsii. Tästä tuleekin varmasti yksi turvakirjoistani, yksi naurukirjoistani, joka on lääkettä siihen kun maailma on ilkeä. Kaisa Haatanen ja Tytti auttavat.

Uskon että he auttavat teitäkin, jos vaan annatte itsellenne luvan tarttua tähän kirjaan ja ottaa annoksen nauruterapiaa.

Ylipainolisämaksu, Kaisa Haatanen, 158 s., 2016, Johnny Kniga, Arvostelukappale kustantajalta

Kirjan teossivulle

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)