Juha-Pekka Koskinen: Salaperäinen sirkus

 30.04.2017
Elma Susanna

Salaperäinen sirkus on itsenäinen jatko-osa Juha-Pekka Koskisen helppolukuiseen kirja-sarjaan, jota tähdittävät sisarukset Sami ja Liisa ystävänsä Jonin kanssa. Tällä kertaa on vuorossa taikuutta ja mysteerejä pursuileva matka sirkusmaailmaan.

Kuin kohtalon sanelemana Sami saa käsiinsä sirkusliput. Näytöksessä Sami, Liisa ja Joni päätyvät valokeilaan, kun sirkuslaiset tunnistavat Jonissa entisen sirkusneron piirteitä. Joni muistuttaa isoisäänsä Albertoa, joka muistetaan sirkusmaailman jonkinsorttisena legendana.

Lapset pääsevät samalla todistamaan sirkuksessa tapahtuvia kommelluksia. Yhtäkkiä esiintyjille tärkeitä kapistuksia on alkanut kadota. Lippukassakin ryöstetään saman illan aikana.

Syytökset kohdistuvat kilpailevaan sirkukseen. Sirkuksen tirehtööri Ernesto Halli epäilee, että kirppusirkusta johtavalla Hannu Hatalla olisi sormensa pelissä omituisissa varkauksissa.

Lasten on tunnetusti vaikea pysytellä poissa jaloista, kun kyse on arvoituksista. Niinpä Sami ja Joni lähtevät Hatan luo ottamaan selvää, mistä oikein on kyse.

Sirkuksessa monet temput perustuvat harhautukseen ja illuusioiden luomiseen. Silmänkääntötempuilla on osansa myös teoksen juonessa. Liittyykö sirkukseen aitoa magiaa vai onko kaikki vain silmänlumetta, on kysymys, joka hallitsee salaperäisten tapahtumien taustalla.

Kysymykset luotettavuudesta ja uskottavuudesta nousevat myös pintaan, kun sirkusmaailman suurimmaksi roistoksi paljastuukin pahanilmanlintu ja todellinen riidankylväjä. Tunteet ja järki asetetaan vastakkain, kun lasten on punnittava toveruutensa painoarvoa.

Salaperäinen sirkus on tarinana hyvin vetävä ja helppolukuinen. Teoksessa ei ole pahemmin irroteltu kielellisesti, joten lukukokemus voi jäädä myös pintapuoliseksi, jos lukija on jo tottunut vaativampiin lastenromaaneihin.

Juha-Pekka Koskinen: Salaperäinen sirkus. Karisto, 2017. 129 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle

 

Elma Susanna

Elma Susanna

Olen Elma, turkulainen kirjallisuuden ja kirjoittamisen opiskelija, kriitikko ja bloggaaja. Suomi lukee -sivustolle kirjoitan erityisesti lasten- ja nuortenkirjoista. Omassa Kohtaamisia-blogissani esittelen muun muassa espanjan- ja portugalinkielisten maiden kirjallisuutta.
Elma Susanna