Jorma Laitinen : Pajunkissaretkellä


Mielen ja luonnon poluilla on hyvä pitää kepeät askeleet.

Runojen minä pohdiskelee elämän suuria kysymyksiä, hetkittäin hengellisessäkin valossa. Luonto tekee vaikutuksen, ihmismielestä löytyy monta tasoa, ja myös suru sekä kaipaus ovat läsnä. Kokonaisuutena Pajunkissaretkellä voisi olla läpileikkaus yhden ihmisen kokemuksista, ehkä vuodelta tai pidemmältäkin ajalta, mutta runot toimivat myös yksilöinä.

Jorma Laitinen on rovaniemeläinen psykiatri, jonka ihmismielen tuntemuksen voi halutessaan nähdä runoistaankin. Syvempien ajattelun tasojen tutkiskelu on kuitenkin herkkää ja rauhoittavaa. Mieleen jäi erityisesti runo, jossa puhumisen tärkeys tuodaan esille. Psykiatri jos kuka tietää sanoa, kuinka avautuminen on avain henkisesti kevyempään olotilaan.

”Vielä on aikaa. Tule!

On paahtoleipää, siianmätiäkin.

Puhutaan asiat jottei kitkerä vanhuus

harventaisi hiuksia päästämme,

nyhtäisi niitä vähiäkin.”

Pidin eniten lapsen tarkkailusta syntyneistä säkeistä, joista hehkuu lämmin ja herttainen isä-lapsi suhde. Elämä on lapselle vielä huoletonta seikkailua, ihmeitä ja uusia asioita vailla aikuisten maailman rajallisempia sääntöjä. Aikuinen on noihin raameihin jo asettunut ja tottunut, mutta löytää takaisin omiin lapsuusmuistoihin sivustakatsojana.

”Lumileikkien aurinkomajasta

läheltä lapsi katsoo,

minä muukalaisuuttani

etäältä salaa kaipaan.”

Uskon, että Laitisen runot ovat erityisesti vanhempien lukijoiden mieleen, sillä elämänkokemus huokuu tapahtumista. Samaistumispinta jos mikä tuo runon lähemmäksi lukijaansa. Pajunkissaretkeltä jää rauha. Ei ole kiire minnekään.

Jorma Laitinen – Pajunkissaretkellä. Runokokoelma, Väylä, 156 s. 2013.