Johanna Venho: Opossumi repussa


Runoilijana tunnetuksi tulleen Johanna Venhon lastenkirja Opossumi repussa on kuin nykyaikaan tuotu Uppo-Nalle. Tokaluokkalainen Paju saa lahjaksi eloisan opossumin vanhemmiltaan; mutta onko kyseessä oikea eläin vai pehmolelu?

Kesken oppitunnin opossumi kurkistaa Pajun pulpetista. Opossumi on salamatkustanut Pajun repussa kouluun. Se aiheuttaa hämmennystä ja ihailua Pajun luokkatovereissa.

Kukaan ei tule huomioineeksi, että koulua käyvässä opossumissa olisi jotakin kummallista. Rehtorikin toivottaa opossumin tervetulleeksi kouluun, kunhan tämä suostuu esiintymään koulun juhlassa.

Ainoastaan Paju itse välillä häpeilee ja nolostuu opossumin ilmakitara- ja rap-esityksistä. Opossumi onkin kova räppäämään ja puskee ilmoille riimiä toisen perään.

Aluksi Paju on epäröivä opossumin julkisuuteen tulosta. Vähitellen paljastuu, että Paju on tuntenut itsensä yksinäiseksi koulussa. Opossumista onkin lopulta hyötyä – se tuo Pajulle uusia ystäviä. Mutta sitten ilmenee uusi pulma: ovatko ystävät todellisia vai ovatko he vain kiinnostuneet opossumista? Paju alkaa tuntea kateutta liukaskielistä opossumia kohtaan.

Opossumi räppää juhlallisesti koko koulun edessä, ja siitä tehdään lähestulkoon sankari. Herää kysymys, mikä on todellista. Räppääkö opossumi oikeasti? Sehän on vain pehmolelu. Onko kaikki vain Pajun mielikuvitusta, onko hän liian vaatimaton ottaakseen kunniaa itselleen? Teos käsittelee reippaasti arkoja aiheita.

Johanna Venhon teksti on hiottua ja sitä on ilo lukea. Opossumin rap-lyriikat ovat nekin hauskasti ja pontevasti kirjoitettuja.

Teoksen kuvituksesta vastaa Emmi Jormalainen, joka on aiemmin kuvittanut esimerkiksi suosittua Puluboi-kirjasarjaa. Opossumi repussa -teoksessa Jormalaisen tyyli ei pääse oikeuksiinsa. Kuvitus on oivalla tavalla yksinkertaista mutta valitettavan mitäänsanomatonta.

Opossumi repussa on mielenkiintoinen lastenkirja. Siinä on löyhä juoni mutta sitäkin koukuttavammat henkilöhahmot. Jokaisesta hahmosta paljastuu jokin veikeä piirre. Ystävyys ja uskollisuus ovat teoksen avainsanoja.

Johanna Venho: Opossumi repussa. Kuvittanut Emmi Jormalainen. WSOY, 2017. 127 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle