Suomi lukee – Kun lukeminen on intohimo


Suomi lukee -palvelun uusi toimintastrategia on juuri julkaistu. Palvelu on kotimaisen kirjan kohtaamispaikka. Lukijalle Suomi lukee tarjoaa teoslöytöjä kaiken kokoisilta kotimaisilta kustantajilta, jotka toimittavat ja tuottavat uutta kertomakirjallisuutta aikaa ja vaivaa säästämättä.

 

KAUNOKIRJALLISUUDEN SUOMI

Suomessa julkaistaan vuosittain reilusti toista tuhatta uutta kotimaista kaunokirjaa, romaania, novellia ja runotesta. Tästä tarjonnasta on ollut liki mahdoton saada kokonaiskuvaa tai edes yhtä yhtenäistä listausta. Helsingin Sanomat ja Keskisuomalainen-media kokosivat vielä vuonna 2017 varsin kattavasti kotimaiset kaunokirjat ”kevään kirjat” ja ”syksyn kirjat” -listauksiin. Kummankin mediatalon palvelut ovat nykyisin maksumuurin takana.

Suomi lukee -uudistuksen tavoite

Kirjakauppaliiton julkaisema Mitä Suomi lukee -listaus kertoo kuukauden ostetuimmat teokset. Mediajulkisuus ja kirjakauppojen ostopäätökset perustuvat paljon tältä listalta löytyviin  tuttuihin nimiin, jonka lisäksi arvostelu- ja juttuvalintoja (media)  tai ostovalintoja (kaupat ja kirjastot)  tehdään kustantamoiden suoran markkinoinnin perusteella. Tämä eriarvoistaa kustantamoita ja kirjailijoita.

Suomi lukee -palvelun ensimmäinen tavoite on saattaa kauden kotimaisen kaunokirjan tarjonta yhdellä silmäyksellä kaikkien tavoitettavaksi.  Tätä varten palvelu kerää kustantajilta vuodenvaihteesta 2018 lähtien kattavan listan julkaistuista nimekkeistä.

Toisekseen  Suomi lukee tarjoaa  kirjallisuustoimittajille ja kirjabloggareille jäsenpalvelun, josta arvostelija voi ladata kirjan e-kirjaversion. Palvelun tavoiteena on tavoittaa yhdellä kertaa toista sataa kirjoista kirjoittavaa toimittajaa.

Kustantajasta riippuen Suomi lukee voi tarjota hyvinkin perinpohjaista tietoa  uusista kaunokirjoista.

Lopuksi uusi Suomi lukee -palvelu on tarkoitettu aktiivisille kirjailijoille, joiden kirjan markkinointi takkuaa syystä tai toisesta.