Helmi Kekkonen: Vieraat


Helmi Kekkonen tuli minulle tutuksi hänen edellisen romaaninsa, Suojaton, kautta. Ihastuin Kekkoseen kirjailijana ja kertojana – hänen herkkä ja kaunis tyylinsä kertoa tarina lumosi minut jollain tapaa. Ei siis liene ihme että Vieraat pongahti ilman muuta lukulistalleni kun kuulin sen ilmestyvän tänä syksynä.

Vieraat on romaani eräästä syksyisestä illasta kun pariskunta on kutsunut luokseen muutamia vieraita viettämään iltaa. Senjan mies on lähtenyt ostamaan ruusuja ja Senja odottaa ystäviään kylään. Vieraat ei kuitenkaan keskity pelkkään iloon ystävien keskeisestä illanvietosta vaan mukana on surua, pettymyksiä ja muistoja. Vieraat onkin omalla tavallaan todella suuri romaani, suurista asioista.

Ihastuttuani Kekkosen edelliseen romaaniin, Suojattomaan, olivat odotukseni Vieraiden suhteen melkoisen korkealla. En kuitenkaan joutunut pettymään tähän teokseen millään tavalla, päin vastoin. Vieraissa on jotain samaa kuin Suojattomissa, sillä mukana on Kekkosen herkkä ja kaunis kerronta sekä suuret asiat. Samalla lailla kuin Suojattomat, ei Vieraatkaan ole sivumäärältään suuri teos. Silti tässä kirjassa on paljon suurta, paljon suuria tunteita ja isoja asioita. Kansien sulkemisen jälkeen tuntui että olen elänyt kirjan kanssa monenlaisten tunteiden läpi, joka on aina hieno tunne.

Helmi Kekkonen on luonut romaaninsa kiinnostavia henkilöitä, ihmisiä joista lukee mielellään. Kaikkiin en ihastunut, mukana on myös henkilöitä jotka aiheuttivat negatiivisia tunteita mutta sekin on hyvässä kirjassa tärkeä asia. Vielä hienosti luotuja henkilöitä tärkeämpi asia ovat noiden henkilöiden väliset suhteet jotka Kekkonen on luonut huikealla tavalla. Monenlaisia kipinöitä sinkoilee hahmojen välillä enkä voinut olla jännittämättä mitä kunkin välillä seuraavaksi tapahtuu – ja miten kaikki päättyy. Hahmojen väliset suhteet ja tunteet olivatkin minulle Vieraissa suurin ja merkittävin asia, ja ne tekivät Vieraista niin hyvän lukuelämyksen.

Vieraat on todella kauniisti kerrottu romaani joka aiheutti minussakin suuria tunteita. Taas kerran on sanottava: Kekkosen kieli on sellaista josta olisin halunnut nautiskella, mutta ihastuin kirjaan niin kovasti että kirja oli luettava lähes kerralla. Lukekaa te muut nautiskellen Kekkosen kielestä, jos vain pystytte! Tätä teosta todella suosittelen.

Vieraat, Helmi Kekkonen, 191 s., 2016, Siltala, Arvostelukappale kustantajalta

Tästä kirjan teossivulle