Hannamari Ruohonen: Kadonnut äitini


Joskus kun todella kiukuttaa, kiukku voi saada monenmoisia muotoja. Se voi ilmaantua räyhähenkenä, känkkäränkkänä tai, kuten Hannamari Ruohosen kuvakirjassa, Nalle-koirana.

Vanhempien kipuilevat välit ja orastavat eroaikeet voivat aiheuttaa lapsessa syyllisyydentuntoja ja ahdistusta. Kadonnut äitini -kuvakirja kertoo vanhempien välienselvittelystä lapselle aiheutuneista pelon ja vihan sekaisista tunteista.

Lapsen äiti on kyllästynyt kaoottiseen arkeen ja lähtenyt jonnekin. Avuksi tunnistamattomiin epätoivon tunteisiin paikalle ilmaantuu Nalle-niminen koira, joka laittaa asiat kotona uusiksi. Nalle levittää murot lattialle ja kaataa pyykkitelineen majaksi. Pieni riehuminen lohduttaa hetken, mutta paras lohtu on isän lämmin ja rakastava syli.

”Ei aina tarvitse olla kiltti, minä sanoin. Joskus on hyvä olla oikein vihainen.” Lapsella on oikeus myös negatiivisiin tunteisiin. Pieni kiukku ja kapina tekee hyvää, mutta paras helpotus pahaan mieleen on kuitenkin vanhemman läsnäolo.

Kadonnut äitini on hellyttävä kertomus kiukun purkamisesta. Teos toimisi varmasti hyvänä vertaistukena pahojen päivien varalle. Nalle-koiran avulla tunteita on mahdollista käsitellä oivaltaen itse, mistä koiran räyhäämisessä on kyse.

Monivärisin piirroksin kuvitettu teos on kiintoisaa seurattavaa. Piirustusjälki on omalla retromaisella tavallaan tuoretta. Kuvista on helppo löytää tunnistettavia ilmeitä ja arkipäivän toimia. Lattialla lojuva imuri ja pöydälle levinneet murot luovat kotoisaa tunnelmaa.

Värimaailma säilyttää iloisuutensa surun ja pelonkin kuvausten keskellä. Hurjannäköisessä Nalle-koirassa riittää ihmeteltävää. Ulkonevine hampaineen koira näyttää suorastaan pelottavalta. Tarinaa lukiessa on kiehtovaa kiinnittää samalla huomiota kuvituksen mielekkäisiin yksityiskohtiin.

Hannamari Ruohonen: Kadonnut äitini. S&S, 2017. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle