Hanna Morre: Tuonen tahto

 06.08.2016
Lukutoukka Krista

Kirjasyksy on vasta alkanut mutta on jo nyt selvää että tämä syksy on vahvojen esikoisromaanien aikaa. Olen lukenut jo kaksi hienoa esikoista tämän syksyn kirjoista ja odotan todella monen kiinnostavan uuden kirjailijan kirjoja. Esikoisromaaneissa jotenkin on oma voimansa ja innostun niistä ehkä kaikkein eniten. Uusia, tuoreita kirjailijoita, uusia tyylejä, uusia maailmoja. Hanna Morren esikoisromaani Tuonen tahto paljastaa sekin uuden maailman ja uuden tyylin – vaikka olin etukäteen odottanut Tuonen tahtoa kovasti, oli se lopulta ehkä vielä enemmän. Erilainen, mutta juuri siksi niin vahva.

Tuonen tahto kertoo espoolaispariskunnasta jonka tytär menehtyy rattijuopon uhrina. On arvattavaa että heidän maailmansa järkkyy pahemman kerran ja pariskunnan molemmat osapuolet, Tytti ja Timo, yrittävä omalla tavallaan selvitä menetyksestä ja yrittää pitää parisuhteen kasassa – edes jollain tavoin.

Hanna Morren esikoisromaani ei kuitenkaan ole pelkästään romaani ihmissuhteista ja Tytin ja Timon selviämisestä tyttären menetyksen jälkeen. Juuri siinä tuleekin sen vahvuus ja voima. Tuonen tahto yhdistää ihmissuhdekerrontan psykologista kauhua sekä suomalaista mytologiaa. Psykologinen kauhu on minulle juuri sitä kaikkein hirveintä kun kirjailija sen taidon oikeasti osaa – ja Hanna Morre osaa. Tuonen tahto on oikeasti kauhea kirja. Ja kauhean ihana. Rakastan sitä kun saan pelätä kirjaa lukiessani, varsinkin kun kirjailija todella osaa lukijan kauhistuttamisen – kun pelkää kunnolla, se on juuri parasta.

Tuonen tahto on taitavaa ihmissuhdekerrontaa, sillä Tytin ja Timon suhde tuntuu aidolta. Heidän pohdintansa tyttärensä kuoleman jälkeen on aidon tuntuista, juuri sellaista mitä pariskunta voisi sellaisessa tilanteessa miettiä. Jonkin aikaa kirja jatkuukin ihmissuhdekuvauksella ja kuin huomaamatta minäkin aloin pelätä. Tämä onkin kirjassa parasta, kauhuelementit tulevat mukaan ihan huomaamatta, jossain vaiheessa vain alkaa karmia. Ja sitten huomaakin pelkäävänsä kunnolla.

Hanna Morren esikoisromaani jää varmasti mieleen tämän syksyn esikoisromaaneista. Kuten olen kuvaillut, on Tuonen tahdon juoni todella hieno ja loppuun saakka pohdittu. Kirjan kauhuelementit olivat vaikuttavia ja se mikä todella teki minuun vaikutuksen on tämän esikoiskirjailijan kirjallinen anti. Hanna Morren tyyli sopii juuri Tuonen tahdon kaltaiseen kirjaan todella hyvin – kuin nenä päähän. Tuntuu että Hanna Morre on kotonaan tämän kaltaisessa genressä.

Tuonen tahto on ehdoton lukuvinkki kauhun ystäville sekä teille jotka ovat innoissaan psykologisesta jännityksestä. Vaikkei kirja suoraan tuota genreä edustakaan, niin tarpeeksi läheltä liippaa – ja ainahan hyvä esikoisromaani kannattaa lukea, eikö niin? Jo Hanna Morren kirjallinen tyyli on sellainen, että tähän kannattaa tutustua.

Tuonen tahto, Hanna Morre, 93 s., 2016, Osuuskumma, Arvostelukappale kustantajalta

Tästä kirjan teossivulle

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)