Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut

 22.02.2016
Lukutoukka Krista

Hanna Kauppisen esikoisromaani Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut on ehdottomasti niitä kirjoja joita olen odottanut tältä keväältä todella kovasti. Heti kun luin kirjan kuvauksen Myllylahden katalogista (huijaan, oikeastaan jo kun luin kirjan nimen), tiesin että tässä voisi olla minun kirjani. Rakastan kirjoista kertovia kirjoja,ja lisäksi minua kiinnosti Kauppisen kirjan mystinen henki.

Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut kertoo Milasta, tytöstä joka etsii täydellistä kirjaa. Ajatus siitä, että Mila asuu Antikvariaateissa, on jotenkin houkutteleva. On toki surullista ettei hänellä ole omaa kotia – mutta luulen että on moniakin kirjojen rakastajia jotka haaveilevat nukkuvansa antikvariaatin tai kirjakaupan kirjojen keskellä. Mila kantaa pientä omaisuuttaan olkalaukussa ja rakastaa sitä että voi päivät pitkät hengittää kirjapölyä. Hän kulkee antikvariaateissa etsien Sitä Oikeaa Kirjaa, sitä joka on tarkoitettu juuri hänelle. Kun kaupunkiin tulee uusi kirjakauppa, Mila löytää sieltä kirjojen lisäksi myös ihmiset. Herra H, kaupan omistaja, ymmärtää Milaa ja hänen haluaan lukea, ja Herra H:n pojan, Tonin, tähtisilmät vetävät Milaa puoleensa.

Kirja, jota ei kukaan ei koskaan lukenut tarjoaa kirjojen maagisen maailman lisäksi myös jännitystä. Kaupunkiin nimittäin astelee herra Kunnas, joka laittaa kirjakaupan tulevaisuuden vaakalaudalle etsiessään kaupungista noituutta. Kuka lopulta on noita, ja mitä kirjakaupan käy?

Kyllä täytyy sanoa että nyt kolahti. En ollut lainkaan väärässä kun kirjan kuvauksen perusteella ajattelin, että tämä on minun kirjani. Sillä tämä on! Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut on mielestäni jokaisen kirjan rakastajan kirja, ikään katsomatta. Kirjailija, Hanna Kauppinen, on itse vasta täyttänyt kahdeksantoista, joten kirjassa on oma, ehkä ennen kaikkea nuorille aikuisille suunnattu henkensä. On kuitenkin väärin ajatella kirjaa ainoastaan nuortenkirjana, sillä tämä on paljon muutakin.

Fantasiamaailma kirjassa sopii myös sellaiselle lukijalle, joka ei ole fantasian ystävä. Mieleeni tuli termi reaalifantasia, koska kirjan henkilöt ovat ihmisiä, ja Kauppinen kuvaa kirjassaan aika tavallista kaupunkia – siitä huolimatta että siellä on kummituksia ja hieman noituutta. Kuitenkin mukana on myös aivan tavallisia ihmisiä sekä tavallisia antikvariaatteja, joten fantasiatermiä ei tosiaan kannata kavahtaa. Ennen kaikkea Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut sopii ihmiselle joka rakastaa kirjoja ja kirjojen maailmaa. On myös hyvä hiukan pitää mystisyydestä, sillä sellaisen hengen Kauppinen on kirjaansa luonut. Se vetoaa!

Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut siis tarjoilee lukijalleen ripauksen fantasiaa, paljon kirjallisuutta sekä hieman romantiikkaakin. Mitä muuta? Hieman huumoria. Nimittäin Tonin isoisä, Ernesti, on todella mahtava tyyppi joka toi lukiessa huulilleni hymyn ja sai myös hiukan naurahtelemaan. Liikaa en Ernestistä paljasta, sillä se saattaisi pilata yllätyksen, mutta sanon vaan että Ernesti tuo oman hyvän mausteensa kirjaan.

Hanna Kauppinen on taitava tarinankertoja ja hyvä kirjoittaja. Hänen tekstinsä on sujuvaa, jopa lumoavaa ja on varmasti todella hyvää luettavaa myös sellaiselle nuorelle aikuiselle joka ei hirveästi kirjoja lue. Toivonkin että Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut löytää lukijansa niin nuorten puolelta, mutta myös aikuisista. Sillä eihän se ikää katso, kun rakastaa kirjoja!

Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut, Hanna Kauppinen, 198 s., 2016, Myllylahti, Kustantajalta

Tästä kirjan tossivulle.

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)