Esko-Pekka Tiitinen & Tuula Tiitinen: Pienenpieni


Sisarusten Esko-Pekka Tiitisen ja Tuula Tiitisen luoma Pienenpieni on sanalla sanoen kaunis kuvakirja, niin kuvitukseltaan kuin tarinaltaan.

Pienenpieni on kertomus kevään koittamisesta ja luonnon heräämisestä uuteen eloon. Tarinan pääosassa on pieni karhunpoikanen Helmi-karhu, joka herää kevään koittoon ennen äitimuoriaan.

Uteliaana Helmi-karhu ei malta pysyä pesässään vaan lähtee yksin katsomaan, kuinka kevät herää. Matkallaan Helmi-karhu ihmettelee niin aamu-usvaa ja kastepisaraa kuin pientä puroakin.

Teoksen aloittava runo toimii kuin tarinan introna; se kiteyttää kaiken oleellisen: ”Jos tiiraat pientä pisaraa tai pientä karhunlasta, / kuvajaisen nähdä voit jostain suuremmasta […]”.

Jokainen kevään ihme jakaa pienenpienelle karhulle oman pikku salaisuutensa. Salaisuudet ovat niiden kätkettyjä ominaisuuksia, joita ei välttämättä aina tule tietoisesti huomanneeksi. Yhdessä ne muodostavat hyvin merkittävän kokonaisuuden ja symbioosin.

Innostuksissaan pikkukarhu lopulta eksyy pesältä, mutta onneksi karhulle ei käy kuinkaan. Metsän ystävälliset eläimet saattavat pennun takaisin kotiin, jossa äiti jo odottaa rakasta poikastaan.

Pienenpieni kätkee sisälleen yksinkertaisen mutta herkän ja viisaan tarinan siitä, kuinka jokaisella on paikkansa. Kirjassa näkymättömätkin asiat muuttuvat näkyviksi tunnusmerkkisten piirteidensä avulla. Karhunpoika keräilee niitä mieleensä kuin marjoja mättäältä.

Teoksen kuvitus vastaa uskollisesti tekstiä, niin sisällöltään kuin tyyliltään. Tuula Tiitisen kuvat ovat kuin maalauksia, herkän utuisia ja aavistuksen pehmoisia. Eläinystävien turkit suorastaan hohkaavat lämpöä ja lempeyttä. Tämän kirjan syleilyyn on ilo upota. Se hellii niin mieltä kuin aisteja.

Pienenpieni on kuin pieni helmi lastenkirjojen maailmassa. Tekijät luottavat perinteiseen tyyliin. Teos ei hae huomiota räväkkyydellä tai räikeydellä vaan tyytyy yksinkertaiseen ilmaisuun. Yksinkertainen on kaunista.

Esko-Pekka Tiitinen & Tuula Tiitinen: Pienenpieni. Tammi, 2017. 32 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle