Eppu Nuotio, Sanna Pelliccioni & Maami Snellman: Karhu ja kaverit ‒ Tarinoita ja tehtäviä


Karhu ja kaveritTarinoita ja tehtäviä yhdistelee sanataidetta ja sen harjoittelemista. Teos opastaa yksinkertaisten ja helposti toteutettavien sanataideharjoitusten tekoon ja näyttää esimerkkiä mallikkaasta tarinankerronnasta.

Karhu ja kaverit on kolmen huipputekijän yhteistyön tulos. Teoksen pääosassa seikkailevat karhuhahmot tarinoineen on luonut laajasta kaunokirjallisesta tuotannostaan tunnettu Eppu Nuotio.

Mielikuvituksellisesti rikkaat ja mietitystä herättävät tarinat esittelevät perinteisistä satuperinteen karhuhahmoista poikkeavia karikatyyreja.

Karhutyypit on helppo hahmottaa myös oikeasta elämästä. Teos esittelee muun muassa nukkujakarhun, jota oventakaiskansa häiritsee aina kesken makoisien unien; kirjoittajakarhun, joka kirjoittaa joka päivä salaa omassa huoneessaan; sekä maratoonarikarhun, joka harrastaa pitkiä matkoja kirjojen maailmaan.

Mielenkiintoisesta ja pysähdyttävästä kuvituksesta vastaa Sanna Pelliccioni, joka on aiemminkin toteuttanut lastenkirjojen kuvituksia. Sekatekniikalla työstetyt kuvat tekevät teoksesta ilahduttavan raikkaan ja omaperäisen.

Teoksen tietokirjallisesta osuudesta puolestaan vastaa Maami Snellman. Vantaan sanataidekoulussa työskentelevä sanataideopettaja osaa ottaa monenlaiset lapsi- ja ikäryhmät huomioon. Sanataiteen kohdalla kyse ei ole perinteisestä ainekirjoituksesta, vaan harjoituksissa otetaan monipuolisesti haltuun erilaiset sanataiteen genret ja luovuuden lajit.

Kirjan parissa voi harjoitella muun muassa rap-lyriikkaa, elokuvakäsikirjoittamista tai vaikka lautapelin suunnittelua. On tärkeää, että jokainen lapsi voi valita itseään kiinnostavan tekstilajin ja esitystavan. Kirjan sivuilla riittää valinnan varaa.

Kirjan harjoituksia ei pidä ottaa haasteena vaan pikemminkin kokeiluna. Kokeillaan, mitä syntyy, kun erilaisia sanoja yhdistellään keskenään tai valmiiksi annettuihin lausepohjiin. Uteliaisuus herää kuin itsestään!

Paikkansa pitävä sananlasku on, että harjoitus tekee mestarin. Kaikkea ei tarvitse heti osata, mutta jokainen harjoitus on varmasti hyödyllinen.

Niinkin sitä sanotaan, että nuorena on vitsa väännettävä. Sanataideharjoitukset sopivat myös osaksi koulujen äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta. Tekstitaito karttuu myös luovasti kirjoitettaessa.

Lasten luovuuden ruokkiminen on tärkeää. Minun kouluusvuosinani lasten liiallista mielikuvitusta ei katsottu hyvällä. Siitä pyrittiin eroon jos jonkinmoisilla säännöillä ja kaavoilla. Sanataiteen harjoittelu on helppo ja yksinkertainen tapa edistää luovuutta.

Jotkut ovat luovia syntyjään, mutta luovuutta voi myös harjoitella ja oppia. Lapsille suunnattuja sanataideoppaita ei ole vielä liiaksi markkinoilla. Suurin osa sanataidekasvatuksesta tapahtuu edelleen yksityisissä sanataidekouluissa, opistoissa ja kerhoissa.

”Kirjoissa on maailma kaikkine laitoineen. / Myös ne vihaiset rajat kaikkine aitoineen. / Sanojen seassa seikkailen ja elän monta elämää. / Lukeminen minut unesta herättää. / Minä olenkin hetken sinä ja sinä olet kuka vaan / ja kirjan sivuille me molemmat mahdutaan.”

Karhu ja kaverit on hieno avaus tuoda sanataiteen harjoittelua entistä enemmän myös kouluihin ja koteihin. Sanataiteen parissa työskenteleville teos tarjoaa hyviä vinkkejä ja monipuolisia esimerkkejä harjoitusten koostamisesta.

Äidinkielen hallinta on tärkeää, mutta kielellä on myös hyvä osata hullutella. Luovasti sanallistamalla ihminen oppii paremmin niin ulkopuolisesta todellisuudesta kuin itsestään.

Eppu Nuotio, Sanna Pelliccioni & Maami Snellman: Karhu ja kaverit ‒ Tarinoita ja tehtäviä. Bazar, 2017. 79 sivua. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle