Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

 12.10.2015
Lukutoukka Krista

Kudottujen kujien kaupunki Emmi Itäranta 334 s. 2015 Teos Arvostelukappale

Emmi Itärannan Teemestarin kirja on kenties parhaita kirjoja joita olen ikinä lukenut. Itärannan esikoisromaani hurmasi kielellään ja juonellaan, joten ei liene ihme että Kudottujen kujien kaupunki oli kirja jota tämän syksyn osalta odotin todella paljon. En ole muuten ainoa – kirja on vasta ilmestynyt ja se on todella monien bloggareiden luettavana ja lukulistalla.

Enemmän Kudottujen kujien kaupungin juonesta voit käydä lukemassa teossivulta. Fantasia ei ole ominta alaani kirjallisuudessa, vaan suhtaudun siihen hieman varoen ja kunnioituksella. Jos mennään sellaiseen fantasiaan jossa vilisee haltioita ja örkkejä, en yleensä syty kirjasta, vaikka tässäkin on toki poikkeuksia. Kudottujen kujien kaupunki on ainakin minun silmiini fantasiaromaani, mutta se on juuri sopivaa fantasiaa minunlaiselleni lukijalle: se toi minun eteeni maailman jossa mennään kauas realismista, mielikuvituksen rajoille, muttei kuitenkaan liian kauas. Juuri sellaiselle etäisyydelle, että nautin lukemisesta täysillä.

Emmi Itäranta ei siis petä toisellakaan kirjalla. Kudottujen kujien kaupungissa on läsnä taianomaisuus mikä oli Teemestarin kirjastakin tuttua, ja ennen kaikkea läsnä on Itärannan kieli. Se on hurmaavaa, se ottaa lukijansa ja vietteli minut fantasiamaailmaan ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Itäranta käyttää tekstissään niin voimakkaita ja hienoja kielikuvia, ettei niistä voi kuin hurmaantua.

Kun luin erästä toista syksyn suurta kirjaa, vastaani asettautui se etten ihastunut päähenkilöihin. Kudottujen kujien kaupungissa ei sitä ongelmaa ole, vaan useampi keskeisistä henkilöistä tuli lähelle. Niin Eliana kuin Valeriakin ovat kiehtovia naisia, joiden tarinaa halusin seurata niin kovin, etten malttanut laskea kirjaa käsistäni. Itäranta kertoo paljon, mutta jättää myös mielikuvitukselle sijaa – minulle nämä naiset jäivät lukemisen jälkeenkin ajatuksiin.

Kudottujen kujien kaupunki on fantasiaromaani jossa mennään todellisuuden rajoilla. Siitä löytyy myös seikkailua, hieman jännitystä ja kaunista kieltä. En keksi mitä muuta voisin toivoa Itärannan uudelta kirjalta: tämä on todellinen viiden tähden paketti. En lähde vertailemaan tätä ja Teemestarin kirjaa, koska kirjat ovat keskenään hyvin erilaisia ja molemmat hienoja kirjoja tavallaan.

Uskon että Kudottujen kujien kaupunki saa ansaitsemansa blogi- ja mediahuomion, on se vaan niin hieno. Emmi Itärannalle loistavat nyt tähdet, onhan hän jo itsessään sellainen. Kiitos hienosta kirjasta kustantajalle ja kirjailijalle!

Tästä kirjan teossivulle.

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)