Elina Tiilikka: Kun mummi katosi

, 2016
 

Realistisen kaunis kuvaus lapsia ja aikuisiakin mietityttävästä aiheesta: mitä tapahtuu, kun läheisellä todetaan muistisairaus. Mummin matka käy pienistä unohduksista hetkeen, jolloin ukinkin on aika päästää irti. Mummi katoaa, mutta Millan hyvät muistot säilyvät.

Millan elämä kääntyy päälaelleen, kun mummilla todetaan muistisairaus. Ensin alkavat tavarat kadota ja löytyä kummallisista paikoista, ja pian mummi tarvitsee apua pukeutumiseen ja puuronkeittoonkin. Ukin ei auta muu kuin ryhtyä ruuanlaittopuuhiin.

Millaa mummin muuttuminen harmittaa ja pelottaakin. Mummola ei olekaan enää sama turvapaikka, jossa saa olla rauhassa ja kiireettä silloin, kun äiti vain tekee töitä. Nyt ukillakin on kiire. Mutta onneksi ukilla on lämmin sydän ja iso syli, jossa on hyvä kuulla siitä, mitä mummille tapahtuu.

Elina Tiilikka on jyväskyläläinen kirjailija ja tatuoija. Hän sai seurata läheltä, miten Alzheimerin tauti nakersi pala palalta oman mummin persoonallisuutta. Kokemus kypsyi lastenkirjan sanoiksi ja kuviksi, joiden avulla aihetta on helppo lähestyä.

Ilmestyy syyskuussa 2016