Elina Hirvonen & Ville Tietäväinen: Näkymätön


Näkymätön-kansiElina Hirvosen kirjoittama ja Ville Tietäväisen kuvittama Näkymätön on rohkeasti mielikuvitusmaailmaan sukeltava kuvakirja. Kirja kertoo syrjinnästä ja ulkopuolelle jäämisestä päiväkoti-ikäisen näkökulmasta.

Kirja on siitä erityisen hauska, että Tietäväisen kuvitus näyttää tekstin aivan uudessa valossa. Kirjan päähahmo Kukka olisi täysin tavallinen päiväkoti-ikäinen tyttö saparoineen kaikkineen, jollei Tietäväisen kuvitus johdattelisi mielikuvituksellisempaan kuvaan Kukasta, jolla kolmen saparon lisäksi on kolme silmää ja vihreä iho.

Teoksessa tuikitavallinen tarina kiusaamisesta on sijoitettu todellisuutta ja avaruusotuksia yhdistelevään maailmaan. Teos opettaa päiväkoti-ikäiselle toisen tunteiden huomioon ottamista.

Päähahmo Kukka viihtyy paremmin mielikuvitusmaailmassaan, jossa hänen johtamansa Avaruustyypit pitävät kaikesta huolen. Päiväkodissa hänet jätetään muiden leikkien ulkopuolelle, kunnes aikuiset ottavat aiheen lasten kanssa käsittelyyn.

Teos opettaa, että henkinen kärsimys jättää haavan siinä missä fyysinenkin vahinko. Samalla teos korostaa aikuisen asemaa ongelmien ratkaisijana ja ymmärtävänä kuuntelijana, joillaisen puoleen lapsen on turvallista kääntyä.

Vaikka kirja alkaa pelokkaissa, ehkä jopa ahdistavissakin, tunnelmissa, on lopputulema sitäkin lohdullisempi. Jaettu ilo on paras ilo.

Tietäväisen kuvitus sijoittaa lukijan Kukan asemaan ja saa lukijan kokemaan tarinan tuottamat pettymykset ja ahdistukset Kukan näkökulmasta. Kirjan kuvitus näyttää Kukan avaruusmaailman ihmeellisyyden, eikä vain täydennä tekstiä vaan tuo siihen täysin uuden ulottuvuuden.

Elina Hirvonen: Näkymätön. Kuvittanut Ville Tietäväinen. Lasten Keskus 2016. 31 s. Arvostelukappale kustantajalta.

Teoksen esittelysivulle