Asko Sahlberg: Irinan kuolemat

 25.11.2015
Lukutoukka Krista

Irinan kuolemat alkoi kiinnostaa minua vasta luettuani siitä useamman hurjasti kehuvan bloggauksen. Aluksi en ollut ollenkaan varma olisiko tässä minun kirjani, mutta päätin kuitenkin kirjan kirjastosta varata. Mitä olisinkaan menettänyt jos en olisi teosta lukenut!

Vaikka Irinan kuolemat on pienoisromaani, se on kuitenkin tavattoman suuri kirja. Kirjassa eletään sodan aikaa, vuotta 1944, jolloin Irina lähetetään sotalapsena Helsingistä Länsi-Ruotsiin. Irinan kuolemat on suunnattoman suuri kasvuromaani nuoresta Irinasta, se on yleensäkin kertomus ihmisistä: se on aikamoisen synkkä kirja, mutta kuitenkin valoa on. Ja valoa tuo myös Asko Sahlbergin kieli, joka on niin rikasta ja kaunista että tämä lukija oli pyörtyä onnesta.

Irinan kuolemat on kirja johon pitää keskittyä. Luen usein jonkin taustaäänen kera, usein musiikin tai radion. Tätä kirjaa lukiessa kuitenkin suljin kaiken ympäriltäni, luin täydessä hiljaisuudessa, sillä Irinan kuolemat on sen ansainnut. Ja ennen kaikkea Sahlbergin kieli, josta haluaa nauttia niin, ettei mikään vie vahingossakaan huomiota toisaalle. Kielikuvat, lauseiden asettelu, ajankuvaus – tämän kaiken Sahlberg taitaa niin hyvin, etten voi kuin sanoa: tässä on ehdottomasti yksi parhaista tänä vuonna lukemistani kirjoista.

Pöhinä Finlandia-palkinnoista kasvaa. Huomenna, torstainahan palkinnon saajat julkaistaan. En voi sanoa olevani tyytyväinen kaikkiin ehdolla oleviin kirjoihin, nimen omaan Finlandia-palkinnosta puhuessa. Ehdokkaista löytyy toki helmiä, jotka ehdottomasti ovat paikkansa ansainneet… mutta. Kyllä olen Irinan kuolemat luettuani sitä mieltä että tässä on kirja joka olisi kilvoitteluun kuulunut, ja mahdollisesti ansainnut voitonkin. Tarina, kieli, itse Irina… tässä kirjassa on kaikki!

Välillä on pakko lukea jotain vähän synkempää. Mutta synkemmässäkin kirjassa on tärkeä että jotain valoa löytyy, jotain toivoa, ja toivoa oli myös Sahlberg tähän romaaniin saanut. Sota ei ole koskaan valoisa asia, mutta sodankin keskellä on toivo. Ja se, kaiken takana, oli myös Irinalla.

Lukekaa, lukekaa tämä kirja. Vaikka sivuja ei ole kovin paljoa, tässä on hirvittävän suuri, kaunis ja pakahduttava romaani. Repivä ja raastava – eikä vähiten siksi että se on niin hieno.

Irinan kuolemat, Asko Sahlberg, 155 s., 2015, Like, Kirjastosta

Tästä kirjan teossivulle.

Lukutoukka Krista

Lukutoukka Krista

Olen Suomi lukee -palvelun kirjabloggaaja ja päätoimittaja joka suhtautuu kirjallisuuteen syvällä rakkaudella ja intohimolla. Kirjoitan sivulle uudesta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta - aiheesta jota rakastan erityisesti. Lukutoukan kulttuuriblogiin, omaan blogiini, kirjoitan käännöksistä, lasten- ja nuortenkirjoista sekä vanhemmasta kirjallisuudesta. Onni on kun on hyvä kirja kesken!
(Krista Airola menehtyi keväällä 2017 äkillisesti. Suomi lukee haluaa kunnioittaa hänen muistoaan, ja säilytämme siksi myös hänen esittelynsä. Kiitos.)
Lukutoukka Krista

Latest posts by Lukutoukka Krista (see all)