Antti Arvaja & Tuomas Mustikainen: Topi Sorsakoski – Viimeiseen korttiin

Topi Sorsakoski (1952–2011) on yksi suomalaisen iskelmän ikonisimpia ääniä.

Topi Sorsakoski & Agents sähköisti vanhan tanssimusiikin ja toi sen kaupunkien rockklubeille 1980-luvun alussa. Kulttimainetta niittänyt kokoonpano raivasi kovalla työnteolla tiensä kansan sydämiin. Se rikkoi kaikki yleisöennätykset, julkaisi nipun klassikkoalbumeita ja paloi loppuun kesällä 1992.

Soolouralle siirtyneestä Sorsakoskesta kasvoi vuosien mittaan myyttinen tangolaulaja, joka tiesi tarkalleen, miten pitää yllä renttutaiteilijan mainetta. Hän oli nukkavieru kultakurkku ja levoton maankiertäjä. Klassisen musiikin ja kirjallisuuden tuntija, kekseliäs elektroniikka-asentaja ja suuri eläinten ystävä. Isä, poika ja räyhähenki.

Antti Arvaja ja Tuomas Mustikainen ovat päässeet perikunnan siunauksella perehtymään Sorsakosken kotiarkistoon. Puolentoista sadan haastattelun pohjalta on syntynyt poikkeuksellinen muusikkoelämäkerta, joka maalaa karhean humoristisen ja paikoin reisuisen kokokuvan Sorsakoskesta hänen traagiseen loppuunsa saakka.

Tätä tarinaa ei ole aiemmin kuultu. Mukana ovat keskeiset kollegat, ystävät, sukulaiset, heilat ja fanit. Moni heistä kertoo tarinansa Sorsakosken lesken tapaan ensimmäisen ja viimeisen kerran – vain tässä kirjassa.

Elman arvostelu kirjasta

Julkaisuvuosi: 2019