Anne Leinonen & Mia Myllymäki (toim.): Steampunk! – Silintereitä ja siipirattaita

Steampunk! – Silintereitä ja siipirattaita on Osuuskumman kolmas steampunk-antologia ja se tuo höyryn ja sivistyksen kotoisiin suomalaisiin maisemiin.

Suomi – kehityksen kehto, höyryteknologian kultamaa, tervavoiman luoja. Kokoelman vaihtoehtohistoriallisissa tarinoissa voi törmätä ennustajiin ja menninkäisiin, laskutikkuihin ja muihin eriskummallisiin keksintöihin. Könnin kuokkamiehen legenda saa uutta puhtia, ja historia on kirjoitettu uusiksi Venäjän keisarinnaa myöten.

25€

Myynnissä Lukutorneissa:

  *****

  Tekijöiden haastattelu: Steampunk! – Silintereitä ja siipirattaita

  Osuuskumman kolmannen steampunk-antologian toimittivat Anne Leinonen ja Mia Myllymäki. Kertoisitteko, millaisena koitte työnne tämän teoksen kanssa?

  Höyrypunkki on yleisesti kiinnostavaa ja tämä kokoelma vielä erityisesti, sillä novellien tapahtumat sijoittuvat Suomeen. Näimme, että tälle oli tilaus, joten päätimme lähteä kokoamaan kirjaa kirjoituskutsun poikimista teksteistä.

  Tarjotut tekstit olivat varsin monipuolisia. Antologian toimittamisessa on haastavaa hyppiä tarinasta ja tunnelmasta toiseen ja tehdä yhteistyötä monen kirjoittajan kanssa.  Se on silti palkitsevaa ja siinä saa kosketuksen moneen erilaiseen maailmaan ja uusiin hahmoihin. Näin käy erityisesti tällaisessa steampunk-antologiassa, sillä jokainen kirjoittaja ja luo tarinalleen omanlaisensa maailman ja kansoittaa sen omanlaisillaan hahmoilla. Ei ole olemassa mitään vakioitua steampunk-maailmaa, vaikka genressä onkin yleisesti tunnistettavia elementtejä, kuten höyrykoneet, kellopelit, ilmalaivat ja tapahtumien sijoittuminen vaihtoehtohistorialliseen aikaan ennen polttomoottorin keksimistä.

  Pitää pystyä eläytymään hyvin erilaisiin tyyleihin ja löytää kirjoittajan tavoittelema ajatus. – Anne Leinonen

  Yleisesti toimittajan tehtävä on toimia kirjoittajan henkilökohtaisena valmentajana ja ohjata häntä hienotunteisesti niin, että tekstistä saadaan paras mahdollinen. Steampunk! – Silintereitä ja siipirattaita -antologiassa oli upeaa nähdä, miten palaset vähitellen loksahtivat kohdilleen, ja kirjoittajat ylittivät itsensä kerta toisensa jälkeen. Tästä tuli hieno kirja ja erinomainen genrensä edustaja. Kirjoittajien ja toimittajien yhteistyö toimi oivallisesti.

  Kaikilta teksteiltä pitää vaatia yhtä korkeaa laatua, kaikki tekstit pitää jaksaa lukea kerta toisensa jälkeen. – Mia Myllymäki

  Antologiat ovat muuten hyvä keino tutustua uusiin, ja miksei vanhoihinkin, aiheisiin ja tutkia niitä. Kirjoittajien erilaiset näkökulmat ja lähestymistavat antavat laajan kuvan antologian teemasta tai suuremmin ajateltuna kokonaisesta genrestä. Antologioissa kiehtoo myös se, että tututkin kirjoittajat saattavat yllättää hahmoillaan ja loppuratkaisuillaan. Antologioissa on särmää.

  Parasta on, kun kirja on valmis ja näkee kirjoittajien ja lopulta lukijoidenkin kasvoilla hymyn ja tietää itse olleensa tekemässä kyseistä teosta. Toimittaminen on luovaa työtä, ja tämän teoksen kohdalla hymyt ovat olleet todella leveitä.

  Steampunk! – Silintereitä ja siipirattaita -antologian toimittajia haastatteli Kari Välimäki

   

  Julkaisuvuosi: 2019